Psiha i seks Moje emocije 07. studenoga 2016.

Suosjećanje je moguće ako možemo zamisliti bol druge osobe

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sposobnost za razumijevanje i suosjećanje s osjećajima i emocijama drugih osoba (empatija) lokalizirana je u mozgu, pokazali su rezultati jednog francuskog istraživanja.

Francuski znanstvenici iza Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja došli su do tog rezultata nakon ispitivanja moždane aktivnosti kod pacijenata oboljelih od kongenitalne neosjetljivosti na bol (KNB).

Na koji način se može zamisliti bol druge osobe?

Francuski znanstvenici su ispitivali magnetskom rezonancom način na koji ti pacijenti mogu zamisliti bol druge osobe kada im nisu poznata osjećanja koju ona izaziva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tim pacijentima su prikazivane fotografije na kojima su prikazani dijelovi tijela u raznim bolnim situacijama. Pacijenti s KNB su izjavljivali da prikaz bola osjećaju kao apstraktni znak, kao i u svakodnevnom životu prilikom gledanja filmova.

Magnetska rezonanca je pokazala da kod tih pacijenata s većom sposobnošću za empatiju dolazi do intenzivnije aktivacije područja u mozgu koji se odnosi na povezivanje bola druge osobe s društvenim emocijama, kao što je sudjelovanje s drugima u bolu.

Da bi kompenzirali nedostatak sposobnosti suosjećanja s drugim osobama, ljudi oboljeli od KNB moraju pokrenuti kompleksan moždani proces koji ovisi upravo od njihove sposobnosti za empatiju. Zahvaljujući tom procesu, svaka osoba može zamisliti osjećaje koje nikada nije doživjela, prenijeli su francuski mediji.

Otkrij zbog koje osobine i navika će te drugi više voljeti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.