Psiha i seks Moje emocije 19. rujna 2017.

Što više Facebook prijatelja imaš sklonija si neurozama i padu imuniteta?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pretjerano korištenje ove mega popularne društvene mreže pokazalo se kao izuzetno štetno za mentalno zdravlje mladih ljudi. Štoviše, iscrpljena psiha vodi i do pada imuniteta te brojnih drugih bolesti, pogotovo kod onih osoba koje već imaju problema s anksioznosti.

Nova istraživanja o ponašanju studenata na društvenim mrežama donijela su zabrinjavajuće rezultate. Objavljena u časopisu Računala u ljudskom ponašanju, pokazala su kako je trend anksioznosti i dalje povezan s korištenjem Facebooka. Kroz pretjerano korištenje ove društvene mreže, kod osobe se može izazvati kronični stres koji može trajno oštetiti imunološki sustav korisnika. 

Mladi najviše pod utjecajem 

Stručnjaci sa sveučilišta Regis u Coloradu otkrili su ove pokazatelje fokusirajući se na nedostatak komunikacije licem-u-lice kod mladih ljudi, u pogledu odnosa s roditeljima, prijateljima i partnerima. Ispitivali su 89 studenata kroz 10 tjedana, a štetnosti Facebooka pokazale su se najviše kod onih koji već imaju problema s anksioznosti i stresom. To se vidjelo i kroz podložnost respiratornim infekcijama gornjih dišnih putova, koje su anksiozni ispitanici razvili u većoj mjeri.

Ne iskazuj osjećaje novim statusom 

Kako je sada sva komunikacija prešla na male ekrane, anksiozne osobe tako prenose svoje osjećaje i razmišljanja na njih. Naime, mnoge mlade osobe iskazuju svoju samoću ili tugu kroz društvene mreže umjesto da to pokažu prijateljima i obitelji kroz najobičniji, zdravi razgovor.

Možda te zanima... Otkrij kako ti Facebook može upropastiti ljubavnu vezu Psiha i seks

Izbjegavanje komunikacije licem-u-lice, analiziranje zašto nisu dobili odgovor na poruku ili komentar, te slične internet - neuroze samo pospješuju narušavanje zdravlja do te mjere da se osoba može i fizički razboljeti, u ovom slučaju na području dišnog sustava. Zanimljivo je to da što osoba ima više prijatelja na Facebooku, to je šansa za povećanjem bolesti veća. 

Možda te zanima... 13 koraka uz koje ćeš smanjiti anksioznost i osjećati se bolje Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.