Psiha i seks Moje emocije 18. siječnja 2017.

Što se sve događa u tijelu kada si pod stresom i kako ga izbjeći

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakodnevne stresne situacije utječu na naš duh i tijelo. Često nismo ni svjesne koliko procesa se u organizmu aktivira onog trenutka kad mozak registrira stres.

Svi smo opterećeni, svi smo pod stresom, to je činjenica od koje ne možemo pobjeći ni na poslu, ni kod kuće. Anksioznost se sve češće spominje u ordinacijama i svakodnevnoj komunikaciji. Međutim, nije sve tako crno kao što izgleda ako cjelokupnom problemu pristupimo ozbiljno.

Ono što trebaš znati je to da stres povećava rizik od mnogih bolesti kao što su hipertenzija, srčane bolesti, dijabetes i karcinom dojki. Imajući to na umu, jasno je da moramo naučiti kontrolirati razinu napetosti. I to ne samo zbog očuvanja duševnog zdravlja i sreće, već i zbog općeg fizičkog zdravlja.

Iskoristi priliku i ovladaj meditacijom jer ona je ključ uspješnog života

Procesi koji se događaju u tijelu pri stresnim situacijama

1. Organizam proizvodi hormone koji aktiviraju reakciju “bori se – bježi”. Nadbubrežne žljezde oslobađaju adrenalin, kao inicijalnu energiju koja nam je potrebna da se izborimo sa situacijom. Ovaj hormon, zajedno s noradrenalinom, povećava krvni tlak, ubrzava rad srca i potiče znojenje.

2. Želudac počinje proizvoditi više kiseline zbog ubrzavanja procesa probave preostale hrane i njezinog pretvaranja u dodatnu energiju. S druge strane, opći proces probave se usporava jer organizam ne može savladati ovaj zadatak u situaciji kada se treba izboriti s problemom.

3. Srce sve brže radi zbog distribucije hormona stresa u organizmu, kao i ravnomjerne prokrvljenosti glavnih skupina mišića. 

4. Kortizol se oslobađa u organizmu nekoliko sati. To uvjetuje porast šećera u krvi, kao važnog, ekstragoriva, koje je tijelu potrebno da se izbori sa stresnom situacijom.

Simptomi raka | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Svi ovi simptomi često se pripisuju promjeni prehrane ili načina života, no važno je redovito se odazivati na preventivne preglede

Konkretni savjeti za borbu sa stresom

  • Bavi se fizičkom aktivnošću
  • Učini dobro djelo za nekog drugog
  • Nađi vrijeme za sebe, ponekad je dovoljno da budeš sama sa svojim mislima
  • Vodi računa o tome kad i što jedeš

Savjet plus: Uvijek imaj na umu da nikad ne možeš riješiti sve probleme koji te okružuju. Nemoj gubiti energiju na situacije i ljude na koje ne možeš utjecati. Usredotoči se na sebe, svoje poslove i na onaj dio aktivnosti za koji si izravno odgovorna. Organiziraj i slobodno vrijeme, vidjet ćeš koliko će ti pomoći.

Pritiskom ovih točaka na tijelu lakše mršavi i eliminiraj stres

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.