Psiha i seks 17. veljače 2024.

Što je potrebno znati o seksu s kontracepcijskom spiralom?

Foto: shutterstock Bakrena spirala za kontracepciju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odgovaramo na najčešća pitanja koja se odnose na seks s umetnutom kontracepcijskom spiralom

Pored svih vrsta kontracepcijske zaštite, spirale se ubrajaju među najefektivnije. Osim što su dugotrajne i pouzdane, spirale uklanjaju potrebu konstantnog razmišljanja o kontracepciji koju donose pilule. Nedostaci spirale su što ne štiti od spolno prenosivih bolesti te što određene vrste mogu izazvati pojačano menstrualno krvarenje, piše health. Jednom kada se kontracepcijska spirala umetne, javljaju se brojna pitanja o tome kako spirala utječe na seksualno iskustvo, a u nastavku odgovaramo na njih. 

Štiti li spirala od neželjene trudnoće odmah nakon umetanja?

Umetanje kontracepcijske spirale ne bi trebalo značajno promijeniti seksualni život. Ovisno o vrsti spirale koja se koristi te fazi ciklusa u kojoj se osoba nalazi, nekada je potrebno koristiti dodatnu zaštitu prvih nekoliko dana nakon umetanja. Hormonske spirale postepeno otpuštaju hormone kako bi spriječili neželjenu trudnoću, a to se obično postiže sprječavanjem ovulacije, stanjivanjem sluznice maternice kako bi se spriječilo vezanje jajne stanice ili povećanjem gustoće sluzi koja sprječava prodiranje spermija u maternicu, piše Mayo Clinic.  Ako vam je hormonska spirala umetnuta više od sedam dana nakon početka mjesečnice, bilo bi dobro koristiti kondom ili neki drugi oblik kontracepcije idućih sedam dana. 

Bakrena spirala, s druge strane, može se koristiti i kao kontracepcija za dan poslije ako se umetne unutar sedam dana od dana kada ste imali nezaštićeni seks. Bakrene spirale koriste bakrenu žicu za stvaranje reakcije koja ubija spermu i drastično smanjuje sposobnost kretanja spermija. Ako imate bakrenu spiralu, nećete morati koristiti drugi oblik kontracepcije i možete imati spolne odnose odmah nakon umetanja.

Ipak, samo zato što bakrena spirala odmah štiti od neželjene trudnoće, ne znači da će osoba odmah htjeti imati seksualne odnose, a razlog tomu je neugodan postupak umetanja spirale. Sam proces umetanja spirale može biti neugodan ili bolan za neke oosbe, a nakon tog procesa mogu se osjetiti i grčevi.

Je li spirala efektivna ako sperma dođe do maternice?

Iako se radi o kontracepcijskom sredstvu, mnogi nisu sigurni je li spirala efektivna ako partner svrši unutar vagine. Spirala se smatra jednim od najefektivnijih sredstava za zaštitu od neželjene trudnoće te je efektivna u 99 posto slučajeva. To znači da manje od jedne na sto žena ostane trudno iako im je umetnuta spirala, piše healthline. Pregledno istraživanje objavljeno 2021. godine navodi spiralu kao najefektivnije kontracepcijsko sredstvo, dok su najmanje pouzdane metode prekinutog snošaja i praćenja plodnih dana.

Je li seks s umetnutom spiralom bolan?

Seks ne bi trebao biti bolan sa spiralom ili bez nje. Ipak, u rijetkim slučajevima kada partner osjeti samu spiralu, a ne samo nit, seks bi mogao bio bolan za osobu sa spiralom. To može značiti da se spirala pomaknula kroz grlić maternice ili u donji dio maternice. Najbolje ćeš to primijetiti ako ne možeš prstima osjetiti nit spirale koja izlazi iz cerviksa. Drugi znakovi da se spirala možda pomaknula uključuju bol u trbuhu i abnormalno krvarenje. Iako je rijetkost da se kontracepcijska spirala pomakne, to je moguće, osobito odmah nakon umetanja. Međutim, istraživanja pokazuju da se spirale koje se pomaknu nakon umetanja vrate u ispravan položaj unutar tri mjeseca. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako mislite da se kontracepcijska spirala pomaknula. Ako spirala više nije u maternici ili nije pravilno postavljena, možda neće biti učinkovita što će povećati šanse neželjene trudnoće.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Normalna pozicija spirale u maternici

Može li partner osjetiti spiralu tijekom seksa?

Tijekom seksa partner ne bi trebao moći osjetiti vašu spiralu zato što je umetnuta u maternicu. Tijekom penetrativnog spolnog odnosa penis može udariti u grlić maternice, no ne može ući u maternicu i doći do spirale. Međutim, moguće je da partner osjeti nit koja viri iz cerviksa. Takve niti su dizajnirane da se protežu kroz grlić maternice što ginekologu olakšava uklanjanje spirale kada za to dođe vrijeme. Kontakt penisa s niti ne bi trebao biti značajno osjetan ili bolan. "Ponekad, ako je nit jako kratka, mogla bi ubosti penis", objašnjava za health Christine Greves, dr. med., ginekologinja u centru za opstetriciju i ginekologiju u Orlando Healthu, Florida. "Ako je žica duža, može se zakriviti ispod grlića maternice i manja je vjerojatnost da će ju partner osjetiti", dodaje. Ako ipak postoji briga da će partner osjetiti nit spirale, možete razgovarati sa svojim liječnikom o podrezivanju ili uvijanju niti. 

Može li grublji seks pomaknuti spiralu?

"Mala je vjerojatnost da bi spolni odnos mogao pomaknuti spiralu", kaže dr. Greves. Zbog položaja spirale, čak ni najentuzijastičnije poze i iskustva ne bi trebali pomaknuti spiralu ili uzrokovati njeno ispadanje. Greves napominje da je vjerojatnost da će se spirala pomaknuti zbog bilo kojeg oblika penetracije jako mala, budući da se spirala nalazi u maternici, a penis, prsti ili seksualne igračke ne ulaze u maternicu tijekom penetrativnog seksa. Općenito je izrazito mala vjerojatnost da će se spirala pomaknuti, ispasti ili probiti stijenke maternice. Seks sa spiralom također nije faktor rizika za ove komplikacije.

Istraživanja pokazuju da samo između dva i 10 posto spirala ispadnu unutar prve godine. Rizik od ispadanja spirale veći je ako se spirala umetne odmah nakon poroda. Perforacije maternice odnosno probijanja stijenki maternice spiralom također su vrlo rijetke. Preglednim istraživanjem procijenjeno je da se probijanje maternice događa u jednom od tisuću umetanja, a da takvo probijanje ne ostavlja dugotrajne posljedice, ali može rezultirati neželjenom trudnoćom jer u tom slučaju spirala nije jednako učinkovita. Nepravilno umetanje spirale, umetanje nakon poroda ili tijekom perioda dojenja te mala ili maternica pod kutem mogu povećati rizik od perforacije maternice.

Je li normalno krvarenje nakon seksa s umetnutom spiralom?

Nije neuobičajeno doživjeti krvarenje ili grčeve prvih nekoliko mjeseci nakon umetanja spirale, a oni obično nestaju sami od sebe. Ako ne nestanu unutar nekoliko mjeseci nakon umetanja spirale, to može značiti da se spirala pomaknula. Provjerite možete li čistim prstima opipati niti spirale. Ako su nestale ili ih jednostavno ne osjetite, nazovite svog liječnika i naručite se za pregled, a do pregleda je najbolje koristiti dodatno sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće.
 

Možda te zanima... Spirala: Kako znati je li to pravi oblik kontracepcije za tebe ili ne? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.