Zdravlje Zdravlje žena 02. srpnja 2019.

Spirala: Kako znati je li to pravi oblik kontracepcije za tebe ili ne?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brojne žene odlučile su se pozdraviti s kontracepcijskim pilulama i drugim vrstama zašite i odlučile se na spiralu. Možda i tebi ova vrsta kontracepcije zvuči privlačno, no prije nego što se i ti odlučiš na ovaj korak, postoji nekoliko stvari koje trebaš znati.

Self prenosi da su spirale podijeljene u dvije kategorije: hormonalne i klasične. Hormonalna koristi različite razine progestina, sintetskog oblika hormona progesterona, kako bi spriječila trudnoću. Progestin razgrađuje sluznicu maternice, zgušnjava sluz pa sperma teže prolazi kroz nju te djelomično potiskuje ovulaciju pa ponekad nema jajašca za oplodnju. Klasična spirala obložena je tankom bakrenom žicom koja posjeduje dodatni učinak izazvan bakrenim ionima, a djeluje tako da aktivira mnogobrojne enzime uslijed prisutnosti stranog tijela u maternici. Povećano nagomilavanje leukocita i makrofaga sprječava ulazak spermija u jajovod. 

Kao i svaki oblik kontracepcije, neke mogu biti savršene za neke ljudi, a nekim ljudima se ne preporučuju. Sve se svodi na tvoju povijest bolesti i anatomiju, kao i način života. Nekoliko razloga zašto je spirala odličan izbor za tebe: 

Želiš izrazito učinkovitu kontracepciju 

Istraživanje je pokazalo da hormonalna kontracepcija ne uspijeva u 0.2 % slučaja, dok bakrena ne uspijeva u 0.8 %. To znači da će manje od jedne na 100 žena zatrudnjeti svake godine kad koristi spiralu. Suprotno tome, kontracepcijske pilule imaju stopu neuspjeha koja se kreće od manje od 1% do 9%. 

Dakle, ako ne želiš ostati trudna, spirala bi mogla biti dobar izbor za tebe. Drugim riječima, spirala je "jedna od najbolji metoda kontracepcije koja postoji", rekla je dr. Lauren Streicher, izvanredna profesorica kliničke opstetrike i ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern.

Želiš da se tvoja plodnost vrati kad prestaneš koristiti kontracepciju 

Neke spirale se preporučuju na tri godine, neke na pet, a neke na deset godina. Dakle, ako tražiš dugoročnu i učinkovitu kontracepciju, ovo bi mogla biti odlična opcija. Ako se jednog dana odlučiš za dijete, samo zakaži uklanjanje spirala i možeš pokušati začeti odmah.

Radi usporedbe, nakon prestanka korištenja kontracepcijske pilule, moraš čekati i do 10 mjeseci da ti se vrati ovulacija. 

Najbolje poze za žene | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Misionarski položaj jedan je od najpopularnijih seksualnih položaja

Želiš kontracepciju koju ne moraš održavati

Kad koristiš metode poput pilula, prstena ili injekcija, moraš redovito razmišljati o kontracepciji. Ali spirale su drugačije. Nakon umetanja nema previše održavanja, tvoj liječnik ti može jednom mjesečno provjeriti konce koji vise s dna spirale. Isto tako, obično ćeš mjesec dana nakon umetanja morati pratiti kako bi bila sigurna da je spirala još uvijek na svom mjestu. 

Želiš lakše ili nepostojeće mjesečnice

Stanja poput endometrioze mogu učiniti tvoje mjesečnice katastrofalnim, bolnim i prilično krvavim. U tom, slučaju hormonska spirala ti može pomoći. Naime, prostaglandin je enzim koji uzorkuje grčeve, a on dolazi iz sluznice maternice. Stoga, kad se tvoja sluznica maternice stanji, grčevi se smanje. 

Ako imaš bolne mjesečnice, dr. Streicher preporučuje hormonalne spirale s većom dozom progestina. "Postoji velika vjerojatnost da će tvoja mjesečnica nestati ili će manje boljeti", rekla je ona, dodajući: "Ili, ako ti se sviđa mjesečni podsjetnik da nisi trudna, možda je bolje ići s hormonalnom spiralom nižeg udjela hormona koja će te štiti, ali ćeš ipak dobiti mjesečnicu."

Važno je spomenuti da klasična spirala neće smanjiti tvoje tegobe tijekom mjesečnice. Štoviše, može ih učiniti i gorima. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Liječnik ti je predložio kontracepciju bez estrogena

Hormoni nisu za svakoga, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi te tvoj liječnik mogao odvratiti od kontracepcija koje sadrže estrogen te potaknuti na one koje sadrže progestin: 

  • Rak dojke - postoje mnoge vrste raka dojke pa tako i one koje su pozitivne na estrogenske receptore. To znači da im je potreban estrogen kako bi rasle pa bi ih kontracepcija s estrogenom mogla stimulirati, objašnjava dr. Mary Jane Minkin, profesorica ginekologije na Yaleu. 
  • Dojiš - estrogen na različite načine djeluje na prolaktin, hormon koji je potreban za proizvodnju majčinog mlijeka. "Previše estrogena može potisnuti opskrbu mlijekom", rekla je dr. Minkin. Tako da će te liječnik vjerojatno usmjeriti prema spirali. 
  • Krvni ugrušci - ako si već imala krvne ugruške, važno je znati da estrogen povećava faktor zgrušavanja, osobito ako pušiš. Zbog toga je vjerojatnije da ćeš dobiti krvni ugrušak, što je jedan od glavnih uzroka moždanog udara. 
  • Visok krvni tlak - ako imaš hipertenziju, već si pod povećanim rizikom za moždani udar i bolesti krvožilnog sustava. "Kontracepcijska pilula može povećati taj rizik jer estrogen može povećati krvni tlak", rekla je dr. Minkin. To nije razlog za zabrinutost, ako imaš nizak ili normalan krvni tlak, ali ako imaš visok krvni tlak, liječnik će možda razmisliti o tome da te stavi na tablete s niskom dozom estrogena i prati tvoje zdravlje.
  • Pušiš - pušenje je nevjerojatno štetno za zdravlje tvog srca i stvara mnoštvo negativnih učinaka, kao što je oštećenje krvnih stanica, oštećenje strukture i funkcije krvnih žila te funkcioniranje srca. Pušiti i uzimati kontracepcijske pilule s estrogenom može povećati rizik od krvnih ugrušaka, srčanog udara i moždanog udara. Osobito ako imaš više od 35 godina i pušiš 15 ili više cigareta dnevno, navodi Mayo Klinika. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Želiš kontracepciju bez hormona 

Neke žene jednostavno ne žele uključivati hormone u svoju kontracepciju. Možda si imala lošu reakciju u prošlosti pa primjećuješ smanjeni libido i želiš opciju bez hormona. U tom slučaju, bakrena spirala može biti dobar izbor za tebe. 

Iako postoje druge metode kontracepcije bez hormona kao što su kondomi i metoda plodnih dana, ali spirala je sigurnija pa je možda bolja opcija za tebe. 

Imaš visoku toleranciju na bol 

Umetanje spirale može biti bolno, za neke će to biti samo neugodno, dok će druge izuzetno boljeti. Bol se razlikuje od osobe do osobe, ali to je nešto što treba imati na umu. Još jedna stvar koju trebaš znati: to moraš učiniti samo jednom i imat ćeš kontracepciju koja traje godinama. 

Čak i uz sve prednosti, spirala nije za svakoga. Evo nekoliko razloga zašto spirala nije opcija za tebe

Ne želiš nikakvu napravu u sebi

Možda ti se sviđa osjećaj kontrole koji dolazi s uzimanjem pilule svaki dan ili bi željela metodu koja se može pokrenuti ili zaustaviti u bilo kojem trenutku. Spirale su sigurne i učinkovite za većinu korisnika, ali se također možeš osjećati sigurno s kontracepcijskom pilulom. 

Istina je da spirala dolazi s malim rizikom od izbacivanja, što u osnovi znači da tvoje tijelo može izgurati spiralu. Isto tako, spirala dolazi s rizikom od perforacije, što se događa kad spirala probije kroz tvoju maternicu, iako je to još manje vjerojatno od izbacivanja. 

Želiš kontrolirati kad ćeš dobiti mjesečnicu 

Iako hormonalne spirale mogu smanjiti mjesečnicu ili ju potpuno ukloniti, neće ti dopustiti da odabereš kad menstruacija traje. To je nešto što bi mogla učiniti s kontracepcijskim pilulama, ovisno o vrsti i brandu, tvrdi Mayo Klinika. Postoje čak i neke tablete posebno dizajnirane da produljuju razdoblja između mjesečnica. Ako želiš raditi na rasporedu mjesečnice, spirala nije za tebe

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Štitnjačom upravljaju hipotalamus i hipofiza, dijelovi mozga koji reguliraju ovulaciju i menstruaciju

Želiš uskoro zatrudnjeti 

Tehnički, možeš koristiti spiralu sve dok ne budeš spremna početi pokušavati zatrudnjeti. Uz to, umetanje i uklanjanje spirale je medicinska procedura i umetanje može biti bolno. Uzimanje druge vrste kontracepcije dok ne budeš spremna zatrudnjeti može biti jednostavnije nego spirala

Problem sa zdjelicom

Ako imaš spolno prenosivu infekciju ili upalnu bolest zdjelice, to je jedna od iznimaka za umetanje spirale. U tim slučajevima, liječnici žele biti sigurni da je žena zdrava prije nego što stave spiralu. Isto tako, ako imaš teško krvarenje, neuobičajeni vaginalni iscjedak ili bilo koji drugi problem s vaginalnim zdravljem. Naravno, tvoj će liječnik pokušati shvatiti što se događa prije nego što umetne spiralu. 

Tablete-Okomita Možda te zanima... Hitna kontracepcija - kako je koristiti i koje su nuspojave? Zdravlje

Prednosti koje ti daje estrogen u drugim vrstama kontracepcije

"Estrogen ima neka divna svojstva", rekla je dr. Minkin. Prvo, pomaže u sprječavanju probojnog krvarenja, što može biti problem sa spiralom koja sadrži progestin. Estrogen također može pomoći smanjiti ili čak potpuno iskorijeniti akne za neke ljude. "Estrogen djeluje kao protuotrov za testosteron, koji je glavni poticatelj rasta akni", rekla je dr. Minkin. 

U konačnici, odabir metode kontrole rađanja je poput bilo koje druge važne medicinske odluke i postoji mnogo faktora koje treba razmotriti. 

Vene Možda te zanima... Kontracepcija može uzrokovati vene? Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.