Ljepota i relax 06. travnja 2016.

Kontracepcija može uzrokovati vene?

Vene
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što su proširene vene bolne, ujedno za žene predstavljaju estetski problem. Varikozne vene su zapravo kronična bolest koja napreduje s godinama kroz više faza. U mlađoj dobi posebno su izražene kod djevojaka koje uzimaju kontracepcijske tablete, te u trudnoći. Nakon porođaja ili zamjenom kontracepcijskih tableta nekim drugim sredstvom, vene se obično smanje ili sasvim povuku

Tijek bolesti ipak je kroničan i s vremenom se stanje vena pogoršava: one su sve izraženije. Stupnjeve tog procesa opisujemo kroz CEAP klasifikaciju od 0. do 6. stupnja koji je najteži. Najčešća je pojava CEAP 1 gdje se vide samo paučinaste, plavičaste ili crvenkaste teleangiektazije koje se naziru kroz kožu i obično ih zovemo „kapilare“. CEAP 2 znači da uz neke od ovih simptoma: bolovi u nogama, nelagoda, svrbež, osjećaj težine u nogama, noćni grčevi, umor u nogama, ujedno su vidljive proširene vene.

Što kada nastupe teža stanja

Daljnji stupnjevi označavaju teža stanja kao što su promjene boje kože, vidljivo oticanje nogu i konačno rane, obično oko gležnjeva. Sekundarni varikoziteti nastaju kao posljedica duboke venske tromboze kada vanjske vene preuzimaju krv od unutarnjih, koji zbog zalistaka oštećenih trombozom ne mogu dobro prenositi krv prema srcu.

Normalno, vanjske vene predaju krv preko perforantnih vena dubokim. Ovdje je obrnuto, krv ide iz dubokih prema vanjskim venama i one postaju proširene, te im se oštećuje zid i zalisci uslijed opterećenja krvlju. Sekundarni varikoziteti liječe se sasvim drugačije nego primarni. Na temelju dobre anamneze potreban je klinički pregledati i napraviti color doppler vena.

Otkrij trikove za lijepe noge u svakoj dobi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.