Psiha i seks Seks i veze 17. kolovoza 2018.

Šest znakova da u tvojoj vezi nema ljubavi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zaljubljivanje je poput čarolije koju posjeduje svatko od nas i čini nam se da niti jedna emocija nije posebnija i ljepša od nje. Početak gotovo svake ozbiljne veze imao je upravo ovakav početak, no kako veza postaje ozbiljnija počinješ shvaćati da je za voljeti nekog potrebno imati dobru komunikaciju, predanost i rad.

Međutim, posvećenost i rad na vezi kao uvjete shvatimo tek kad se naša savršena veza pretvori u nešto ne tako savršeno. Odnos bez ljubavi i intime ne događa se preko noći, a do te točke moguće je doći da nismo ni svjesni toga. 

Ali kako možeš razlikovati blagi, a kako ozbiljan nedostatak ljubavi? Ovo su najčešći znakovi da tvojoj vezi nedostaje ljubavi i što možeš učiniti da se ponovno povežete.

Što je točno brak bez ljubavi te kakvu ulogu seks ima?

"Brak bez ljubavi nemoj brkati s brakom bez seksa. Nema usuglašenih kriterija za ono što čini vezu bez seksa, a definicija se razlikuje od para do para", rekla je klinička psihologica Ramani Durvasula za Prevention.

"U braku bez seksa si ako se seksate manje od jednom godišnje", kaže ona, ali neki stručnjaci smatraju da je seks bez braka ako se seksate manje od jednom mjesečno. Međutim, ako ste ti i tvoj partner zadovoljni seksom jednom mjesečno, nemaš se zašto brinuti. 

"Veza bez ljubavi, s druge strane, jednostavno znači da se ne osjećaš voljenom od strane partnera", ističe seksualni terapeut Ian Kerner. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Što više malih svađa to bolje!

Koji su znakovi braka bez ljubavi? 

Gotovo je svaki par u dužoj vezi prošao kroz krizu, no ako vam se ponavljaju ovi problemi, možda ste u braku ili vezi bez ljubavi.

Postoji udaljenost između vas 

U ovom užurbanom načinu života u kojem trebamo vrijeme za posao, djecu, ali i mnoge druge obveze, ti ili tvoj partner vrlo lako možete gurnuti svoju vezu po strani. Upravo to može biti način da ju uništite bez da ste toga svjesni. 

Veza vam nije prioritet

Sve druge stvari dolazi prije vašeg odnosa, posao, novac, obiteljske obveze/proslave i tako guraju romantiku iz vašeg odnosa. Ako primijetiš da je to slučaj u tvojoj vezi i to te ne brine ili ti nije bitnije od novca ili posla, onda možda imaš problem. 

Komunikacija vam je loša

"Svađate li se često ili jednostavno ne razgovarate puno? Ljudi se mogu udaljiti jedni od drugih zbog stresa, a zatim prestati razgovarati, a to može učiniti da se osjećate nepoželjnima", kaže Durvasula. Iznenađujuće, zapravo više se trebaš brinuti ako se uopće ne raspravljate jer je to znak da jednostavno ne želite poboljšati vaš odnos. 

Ne vodite ljubav 

"Možda se seksate, ali ne osjećaš da je vaš seks doživljaj ljubavi već samo fizičko zadovoljstvo", objasnio je seksualni terapeut Kerner. 

Tebi ili tvome partneru nije stalo 

Neki smatraju apatiju gorom od mržnje ili ljutnje, ona je jako snažna emocija pa ako ti partner radi nešto što bi te uznemirilo u prošlosti, a sada to nije slučaj, to ti može biti upozorenje. 

Tvoj partner ne uzvraća trud

Ako ste oboje shvatili da na vašem odnosu treba raditi, a na tvoj pokušaj oživljavanja odnosa, partner ne reagira, ovo je loš znak. Ako je tvoj partner narcisoidan, može osjećati da nije kriv jer ne pokušava, objasnila je psihologica Durvasula. 

Možda te zanima... 5 sasvim normalnih svađa u sretnim vezama i kako ih prebroditi Psiha i seks

Možete li ponovno vratiti ljubav u vaš odnos ili je konačan kraj?

Možeš prebacivati po prošlosti, ali na odnosu je potrebno raditi. Prvo, neko vrijeme razmislite o tome zašto se vaš odnos možda promijenio i što trebate napraviti da ga popravite.

Razgovaraj s partnerom

"Pričajte jedno s drugim o tome što vas je prvotno privuklo u vezu, privlači vas to još uvijek? Imaj na umu da to mogu biti bolni razgovori. Ako ti se čini da je nedostatak truda iza toga, savjetovanje može biti važan korak i mjesto na kojem možete raditi na pitanjima poput komunikacije, prioriteta i sličnih segmenata veze", kaže Durvasula.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Uzmite pauzu

Uzimanjem pauze nije potrebno da se jedno od vas dvoje odseli nego da svoje slobodno vrijeme koristiti odvojeno kako bi mogli razmisliti o svemu, kako se osjećate i što želite od svog odnosa.

Razmislite o razvodu

Ako niste sretni i ne vidite način kojim možete popraviti vaš odnos, možda je razvod bolja opcija za oboje. Ovo je težak razgovor za oboje, stoga se pripremiti, prije nego se odlučite na ovaj korak dobra odluka bi bila otići na individualno savjetovanje s psihoterapeutom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.