Psiha i seks Seks i veze 25. travnja 2020.

Razvod braka: Psiholog otkriva 4 najčešća uzroka

Razvod braka
Foto: Thinkstock Žene ne traže instant rješenja za sve njihove probleme. Upravo suprotno, ako i kada se žena požali na nešto ili pretoči svoje teške misli u riječi, one to čine kako bi im njihov partner pomogao ublažiti teret toga što nose u sebi.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odnosi su znanost. Američki psiholog John Gottman proučava odnose već 40 godina i utvrdio je 4 opasne vrste ponašanja koje on naziva “četiri jahača apokalipse”. Pažljivo prouči preporuke ovog stručnjaka kako bi osnažila, ojačala i vratila ljubav u braku.

Ponašanje u kojem se partner ismijava 

Pokazatelji: Jedan od partnera ismijava ovog drugog privatno ili u javnosti, daje partneru uvredljive nadimke i ne cijeni njegovo mišljenje. Jednostavno rečeno, bračni drug pokazuje ovim ponašanjem da ne cijeni svog partnera i da se pokraj nje/njega osjeća mnogo važnije.

Kako to popraviti: Stavi se u poziciju voljene osobe koja je postala predmet izrugivanja, i pokušaj vidjeti situaciju iz njene točke gledišta. A onda se podsjeti koliko voliš tu osobu, svaki put kada ju želiš ismijavati.

Pretjerana kritičnost

Pokazatelji: Jedan od partnera biva razdražen zbog svake greške koju drugi partner čini, čak se vraća i na slične situacije iz prošlosti. Kao rezultat toga, to čak nije ni greška koju bi trebalo kritizirati, već je to partnerova osobnost, što će rezultirati riječima poput “Ti uvijek sve učiniš krivo.”

Kako to popraviti: Ne koristi agresivan ton u razgovoru, i nikako nemoj transformirati jedan mali problem u milijun drugih. Ako mirno zamoliš svog partnera da učini neke stvari drugačije sljedeći put, i još bolje, reci to u prolazu, bez pridaje velikog značaja tom slučaju, rezultat će biti puno bolji.

Možda te zanima... Pet žena otkriva kako su svojim muževima rekle da žele razvod Psiha i seks Par-Svadajpg Možda te zanima... Je li razvod uvijek rješenje za nezadovoljstvo u braku? Psiha i seks

Obrambeno ponašanje bez preuzimanja odgovornosti

Pokazatelji: Jedan od partnera misli da je učinio nešto krivo, a kako bi se izbjegle kritike, odmah se pokušava braniti i to prilično agresivno. Takvo stanje karakterizira frazama poput “Zapravo, nisam to ni trebao učiniti!” “To nije moja krivnja!” I tako dalje. Kao rezultat toga, drugi partner odgovara također oštro, i to sve završi bolnim uzajamnim optužbama.

Kako to popraviti: U takvim slučajevima, mnogo je lakše da partneri preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i ispričaju se jedno drugom. Tada nećete gubiti puno vremena na besmislene argumente, a možete ga potrošiti na ugodnije stvari.

Izbjegavanje sukoba i ignoriranje partnera

Pokazatelji: Kada osjete da dolazi oluja, neki ljudi vole odgovoriti na pritužbe brzo i bez ikakvih emocija. Alternativno, neki ignoriraju svog partnera na sve moguće načine.

Kako to popraviti: Nemoj bježati ili ostati sama sa svojim emocijama. Pokušaj riješiti problem odmah na miran i staložen način, to je tvoj partner, tvoj suprug/supruga, jer sve što se stavlja pod tepih s vremenom postaje sve veće i veće i dolazi do rasprsnuća.

Preljub više nije razlog za prekid veze

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.