Psiha i seks Moje emocije 7039 prikaza 25. studenoga 2016.

Je li razvod uvijek rješenje za nezadovoljstvo u braku?

Par-Svadajpg
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je istina da razvod više ne prati stigma iz prethodnih vremena, većina nas okončanje veze doživljava kao veliki osobni poraz. Osim psihološkog utjecaja, u priči o razvodu ne treba podcjenjivati ni financijski učinak.

Za razliku od slavnih i prebogatih koji tako glatko prelaze iz jedne u drugu vezu/brak, razvod može ugroziti egzistenciju prosječnom paru. Uostalom, razvod nije uvijek rješenje za nezadovoljstvo.

Kako riješiti krizu u braku?

Prvi korak u rješavanju emotivne krize je utvrđivanje je li veza pravi uzrok nezadovoljstva i tuge. To je jako važno jer mnoge ljude šokira spoznaja da nisu sretniji nakon razvoda. Ponekad oni nose nezadovoljstvo sa sobom jer je njegov pravi uzrok neka krajnje osobna stvar, koju su zapravo projicirali na partnera.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nova veza i novi partner mogu skrenuti misli i pažnju na neke druge stvari, ali pravi problem u nekom trenutku ponovno će isplivati i vratit će se stari osjećaj. Međutim, alternativa napuštanju ne mora biti prihvaćanje veze kojoj nedostaju strast i ispunjenost. Iako je povratak u fazu ”jedva čekam da ti skinem odjeću” nerealan, ipak je moguće osvježiti strast i u dugogodišnjoj vezi kreiranjem višeg stupnja intimnosti.

Budi kreativna u tome i dobro procijeni na koji način to možete izvesti. Zajedničke večeri neće biti djelotvorne ako ih shvatiš kao zadatak i obvezu te ako ne znaš o čemu pričati – to će donijeti samo frustraciju. Umjesto toga, bolje je da koristiš mogućnosti za kratke razgovore, kao što je jutarnji dogovor o dnevnim aktivnostima ili zajednička kupovina stvari za kuću. Zajedništvo vodi u intimnost, a ne obrnuto.

Kako možeš promijeniti ono što želiš i stvoriti dobre temelje za život?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.