Psiha i seks Moje emocije 28. veljače 2020.

Klasična glazba potiče opuštanje kod mačaka koje su pod stresom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glazba na različite načine utječe na naše zdravlje. Smanjuje bol, anksioznost i snižava razinu stresa, a to su samo neki od načina na koje nam pomaže.

Studije mozga pokazale su da glazba može pomoći u oporavku nakon moždanog udara te da ona pomaže u očuvanju ljudske memorije. No, koristi li glazba zdravlju životinja na isti način kao i kod ljudi? Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Feline Medicine and Surgery odlučilo se fokusirati na glazbu koja omogućuje smanjenje stresa kod mačaka. Amanda Hampton s Veterinarske škole na Državnom sveučilištu Louisiana u Baton Rougeu jedna je od autorica ovog rada.

Stvaranje 'posebne glazbe' za mačke

Hampton i njezini kolege krenuli su od prijašnjih radova koji su naveli da su mačke reagirale na određene zvukove čak i kada su bile pod anestezijom, dok su druga istraživanja ispitala specifične vrste glazbe na koje mačke reagiraju i otkrila su da klasična glazba potiče opuštanje kod mačaka više od pop glazbe ili heavy metala.

Možda te zanima... Duhovne životinje: Kako mačke odabiru vlasnike? Psiha i seks

Nadalje, Hampton i tim koristili su prethodna istraživanja kako bi dodatno specificirali glazbu, a došli su do zaključka da mačke preferiraju određenu vrstu tempa, ali i određene glasovne frekvencije. Stoga, glazba specifično napravljena za mačke odnosila se na zvukove koji pripadaju normalnim mačjim vokalizacijama, poput predenja, zvuka lizanja, mjaukanja i sličnih zvukova koje mačke ispuštaju uz pozadinu mirne, klasične glazbe. 

Kao usporedbu, naveli su da ljudi najviše vole glazbu koja je u ritmu otkucaja srca u mirovanju s frekvencijama koje spadaju u raspon ljudskog glasa.

Rezultati istraživanja

U svojoj studiji, Hampton i njezini kolege istraživanje su vršili nad 20 domaćih mačaka. Za vrijeme nasumičnih veterinarskih pregleda u razmacima od dva tjedna oni su im puštali po 20 minuta glazbe specifično komplirane za mačke (Scooter Bere's Aria), zatim su im drugi put pustili normalnu klasičnu glazbu (Élégie by Fauré), a na nekim pregledima mačke su bile u potpunoj tišini, odnosno bez glazbe.

Možda te zanima... Zna se kako mačke uspijevaju dobiti sve što požele Psiha i seks

Kako bi testirali razinu stresa kod mačaka, istraživači su ih promatrali za vrijeme pregleda - gledali su njihovo držanje tijela, reakcije, općenito ponašanje te su uzeli uzorke krvi mačaka i procijenili njihov omjer neutrofila prema limfocitima kao fiziološki marker stresa.

Rezultati su pokazali da glazba specifična za mačke zaista može sniziti razinu stresa. "Slušanje glazbe specifične za mačke prije i za vrijeme ispitivanja bilo je povezano s nižim razinama stresa, ali dobro su reagirale i na klasičnu grazbu". Međutim, glazba "nije imala utjecaja na fiziološke reakcije na stres mjerene odnosom neutrofila prema limfocitima", a istraživači misle da bi to moglo biti zato što 20 minuta nije bilo dovoljno dugo da utječe na ovaj marker.

Stoga, ako doma imaš mačku koju želiš umiriti ili ako je došlo vrijeme za veterinarski pregled, svakako svojem ljubimcu prvo pusti glazbu kako bi mu pomogla vratiti smirenost i dobar osjećaj kako bi mu pregled kod doktora ostao u dobrom sjećanju.

Možda te zanima... Urnebesan video: Život s mačkom vs. život bez mačke Eko

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Lucy_Brookes
      Lucy_Brookes

      Lagan posao na mreži, pridružite se sada i počnite zarađivati više od 500 USD dnevno. Prošli mjesec zaradio sam i primio 27392 dolara od ovog lakog posla, dajući maksimalno 3 sata dnevno. Izuzetno je jednostavno poslovati i redovito zarađivati od njega. Sada to može d0biti bilo koja osoba na Zemlji i započeti s zarađivanjem više dolara na internetu. posjetite ovu stranicu za više detalja ........... >>>>>> w­­­w­­­w­­­­.­­­C­­­a­­­s­­­h­­­F­­­l­­­o­­­w­­­7­­­7­­­.­­­C­­­O­­­M

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.