Psiha i seks 17. ožujka 2024.

Preminula je psihologinja Mirjana Krizmanić

Foto: Matija Habljak/PIXSELL Mirjana Krizmanić, psihologinja, autorica i utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznata hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Mirjana Krizmanić preminula je u nedjelju ujutro u 89. godini, objavilo je Hrvatsko psihološko društvo.

U svom znanstvenom radu Krizmanić se bavila psihologijom ličnosti, kliničkom, zdravstvenom i socijalnom psihologijom i psihopatologijom. Istraživala je kvalitetu života, smisao za humor i asocijacije, konstruirala je psihologijske mjerne instrumente i sastavila priručnike za njihovu primjenu.

Rođena je u Zagrebu, gdje je diplomirala psihologiju i doktorirala. Karijeru je također izgradila na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojemu je radila 40 godina, od 1960. do 2000., kada u trajnom zvanju redovnog profesora odlazi u mirovinu.

Možda te zanima... Mirjana Krizmanić: Kako se pripremiti za različite vrste rastanaka u životu? Psiha i seks

Krizmanić je 30 godina bila predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju, a u mirovini se posvetila prevođenju stručnih knjiga iz psihologije, pisanju novinskih članaka i knjiga.

Izvan užeg znanstveno-stručnog područja objavila je knjige Psihološka obrana boraca u posebnim uvjetima (1992.), Medo u kolicima (2001.), Tolerancija u svakidašnjem životu, Psihologija tolerancije (2003.), Tkanje života (2009.), Život s različitima (2010.).

Možda te zanima... Nova knjiga ugledne psihologinje o životinjama i njihovim ljudima Eko Mirjanau Možda te zanima... Odgojem do ravnopravnosti žena Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.