Psiha i seks Moje emocije 21. veljače 2019.

Mirjana Krizmanić: Kako se pripremiti za različite vrste rastanaka u životu?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena je nova knjiga profesorice Mirjane Krizmanić simboličnog naziva "Knjiga rastanaka" izdavačke kuće VBZ.

Mirjana Krizmanić ponovno je govorila o problemima s kojima se susreće svaki čovjek i o njima govori bez političke korektnosti. U svojoj novoj knjizi simboličnog naziva "Knjiga rastanaka" progovara upravo o rastancima koji su neminovni dio života svakog čovjeka. Obično sama riječ rastanak za nas ima negativne konotacije, i to najčešće kao prekid veze ili smrt nama drage osobe. Međutim, rastanak ne mora biti ni tužan ni bolan, objasnila je profesorica Krizmanić.

Kako preboljeti prekid? Možda te zanima... Koliko treba vremena da se preboli prekid veze? Psiha i seks

"Katkad su puni radosti jer izlazimo iz odnosa u kojem smo bili nesretni, zapostavljeni ili čak zlostavljani. Svaki rastanak nam uvijek otvara mogućnosti novih susreta, novih mjesta, novih doživljaja, novih ushita", objasnila je Mirjana Krizmanić. Upravo to je dovoljno da shvatimo da nisu svi rastanci tužni, a njihov oblik i kvaliteta često ovise o nama samima pa ih stoga možemo uvijek ili gotovo uvijek učiniti uljudnima jer se možemo rastati na pristojan način. 

 | Author: PR Foto: PR

Za većinu rastanaka se možemo pripremiti

Naravno, kod nekih rastanaka ništa nije u našim rukama jer se događaju mimo naših želja, za većinu njih se možemo pripremiti i svojim ih ponašanjem učiniti barem manje grubima ili neuljudnima. Krizmanić je govorila i o odlasku u mirovinu kao rastanku za koji se možemo pripremiti. "Čovjek se treba cijeli život pripremati za odlazak u mirovinu. Zašto ne biste naučili strani jezik i u mirovini podučavali neku dječicu? Rastanak može biti početak nečeg novog", objasnila je. 

Knjigu rastanaka Mirjana Krizmanić je podijelila na poglavlja o različitim vrstama rastanaka pa je tako posvetila je poglavlje prekidu partnerskih odnosa, prijateljstva, smrti bliskih ljudi, ali i smrti kućnih ljubimaca. "Žene su se najviše interesirale za poglavlje o prekidu partnerskih odnosa", istaknula je. Neovisno o vrsti i uzrocima rastanka, u velikom broju prekida moguća je manje ili više uspješna psihološka priprema na mnogo toga što rastanak uključuje. Ta nam priprema olakšava samu izvedbu rastanka, a može ublažiti i povrijeđenost ili tugu koju zbog njega osjećamo. Uz mnoge savjete ova knjiga će pomoći da se pripremimo za rastanke te tako ublažimo njihove negativne posljedice i usmjerimo se na one pozitivne.

Uz samu autoricu na predstavljanju knjige su govorile urednica knjige Koraljka Penavin i prof. dr. sc. Nataša Jokić - Begić. O knjizi je najviše govorila prof. Jokić-Begić koja je istaknula da u ovoj knjizi nema recepta za sretan život te da ovo nije knjiga za samopomoć, barem ne u onom tradicionalnom smislu. 

Možda te zanima... 5 poznatih žena o prekidima i nesretnim ljubavima Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.