Psiha i seks Moje emocije 25. svibnja 2021.

Pored pet osnovnih čula imamo ih još 7, evo kako ih naučiti koristiti

Foto: shutterstock Poznato je da postoji pet osnovnih čula, a to su dodir, vid, sluh, njuh i okus
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čovjek je društveno biće i da bi opstao važno mu je da izgradi dobre odnose s obitelji, prijateljima i suradnicima. Komunikacija je važna za ispravni razvoj čovjeka. Kao društvena bića imamo potrebu da nas se prihvati jer tada imamo bolje mišljenje i sliku o sebi.

U zadnje vrijeme ljudi su sve usamljeniji te psihički i fizički umorniji. Ova životna situacija počela je sve više otupljivati ljudska čula. S obzirom da su kontakti dozirani, današnje mlađe  generacije sputane su u druženje, upoznavanju novih osoba i zbližavanju. Sama pomisao da upoznaš neku osobu, a pritom moraš biti obuzdan kako je ne bi dotaknuo izaziva osjećaj zatvorenosti, a poznato je da je ljubav ljekovito sredstvo koje liječi sve bolesti tijela i duše i to je najjača ikad stvorena terapija.

U stanju zaljubljenosti obuzeti smo osjećajem sreće, ispunjenosti i ugode, a zanimljivo je da u tom ushićenom stanju rijetko tko oboli jer tijelo tada luči feromone koji podižu imunitet i savršena su zaštita od bolesti. To su iznimno sitne čestice, ali su vrlo moćne. Putuju kroz zrak i stimuliraju živce u nosu. Signali se prenose do mozga i potiču djelovanje kemijskih reakcija koje rezultiraju snažnom privlačnošću između dvije osobe. Nadajmo se kako nam čula neće u potpunosti otupjeti jer to bi bila propast za našu dušu i tijelo.

O čulima

Poznato je da postoji pet osnovnih čula, a to su dodir, vid, sluh, njuh i okus. Međutim, Austrijanac Rudolf Steiner filozof, društveni reformator, ezoteričar i arhitekt koji je intenzivno proučavao ljudsku sposobnost opažanja razvio je model 12 čula. Tvrdio je da osim osnovnih pet čula postoje i osjećaj za toplinu, ravnotežu, kretanje, jezik, misao, život i samog sebe.

Steinerovih dvanaest osjetila možemo svrstati u tri kategorije. Razlikovao je osjetila koja se odnose na percepciju:

  • tijelo: osjetilo dodira, života, pokreta, ravnoteže
  • vanjski svijet: miris, okus, vid, temperatura
  • nematerijalni, duhovni svijet: sluh, govor, misao, ego

Prva četiri osjetila, najniža, nazivaju se fizička osjetila ili osjetila volje jer se koriste za opažanje vlastitog tijela. Srednja četiri osjetila su osjetila osjećaja. Promatranja obavljena ovim osjetilima pobuđuju osjećaje. Ta se osjetila odražavaju i u jeziku kao fraze: ukusno namještena kuća, teško za progutati, grije srca, hladna misao. Posljednja četiri osjetila su duhovna ili osjetila znanja i koriste se za promatranje drugih ljudi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Austrijanac Rudolf Steiner filozof, društveni reformator, ezoteričar i arhitekt koji je intenzivno proučavao ljudsku sposobnost opažanja razvio je model 12 čula

Čula vanjskog svijeta

  • Čulo vida najčešće koristimo kako bi se orijentirali u prostoru i nešto pronašli, a kvalitetu svijeta oko nas primjećujemo samo ako je svjesno promatramo otkrivajući svjetlost, tamu ili boje.
  • Čulom okusa naš jezik razlikuje gorko, slano, slatko, ljuto ili kiselo.
  • Čulo mirisa reagira na parfeme i druge mirise i vrlo je individualno i emotivno.
  • Čulo topline reagira na naše iskustvo s materijalima u prostoru i području u kojem živimo i krećemo se.

Tjelesna čula

  • Čulo za ravnotežu je važno za nas i našu svjesnost. Tek kada osjetimo vrtoglavicu i izgubimo ravnotežu primijetimo koliko nam je bitno to čulo.
  • Čula za kretanja nam pomaže da nesvjesno pokrećemo ruke, noge, prste i ostale dijelove tijela, a da se pri tome ne moramo koncentrirati
  • Kada smo umorni i bolesni tada se budi naše životno čulo. Ono je povezano s našim tijelom i pomaže nam da osjetimo ritam osjećaja jutarnje svježine i večernjeg umora.
  • Čulom dodira izražavamo simpatije i nježnosti i shvaćamo koliko dodir ima snažan utjecaj.
Možda te zanima... Dvije stvari bez kojih celulit ne ide dolje Zdravlje

Socijalna čula ili duhovna čula

  • Čulo sluha govori o bliskosti stvari oko nas. Kada čujemo glas neke osobe ili životinje osjećamo da smo s njima u vezi.
  • Kod čula govora  bliže prilazimo drugima kada čujemo da netko govori bez obzira da li razumijemo osobu kojim jezikom se izražava.
  • Uz pomoć čula misli shvaćamo značenje onoga što čujemo te razmišljamo o situacijama u koje prije nismo bili upućeni.
  • Od trenutka kad se rodimo otvaramo se drugim osobama i doživljavamo ih kao bliska  ljudska bića. Taj interes dolazi od našeg čula samog sebe.
Možda te zanima... Što je u pozadini ukočenog vrata i bolova u leđima? Kolumne

Kako si pomoći

Imam zanimljiva iskustva  s osobama koje imaju problem s čulom okusa i mirisa. Naime u ovo proljetno vrijeme ima dosta osoba koje imaju problem alergija na pelud, trave i razno bilje pa kao posljedica toga javlja se problem zatvorenog nosa odnosno ne mogućnosti disanja i gubitka okusa i mirisa. Kako tretmani djeluju na cirkulaciju, limfu i imunitet, svatko osjeti poboljšanje na svim razinama. Većina osoba kaže kako im se čula nevjerojatno brzo izoštravaju odnosno da bolje vide, čuju, osjećaju okuse i mirise te da im je veća percepcija stvarnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.