Psiha i seks Moje emocije 21. kolovoza 2019.

9 razloga zbog kojih je korisno posvađati se s partnerom

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema posljednjim istraživanjima, 44 posto bračnih parova vjeruje da im svađanje jednom tjedno pomaže da održe zdravu i dugotrajnu vezu. Parovi koji se svađaju često, ali bez vikanja, vrijeđanja i omalovažavanja imaju veće šanse da ostanu zajedno, pokazala su istraživanja.

Bright Side je izdvojio razloge zbog kojih svađa s partnerom može pozitivno utjecati na vezu:

Ulazak u sukob znak je zrelosti - stalno izbjegavanje sukoba definitivno nije najbolji način za izgradnju dugotrajnog odnosa. Naprotiv, ako ste oboje sposobni jasno govoriti prilikom svađe, to znači da ste spremni podići svoju ljubav na višu razinu. Zreli ljudi ne pribjegavaju napadima na osobnoj razini u smislu etiketiranja niti vikanju. Umjesto toga, oni pokušavaju doprijeti i poboljšati svoj odnos uz pomoć zdrave rasprave.

Možda te zanima... 6 najčešćih krivo shvaćenih rečenica u vezama Psiha i seks

Svađa ili rasprava znak je da ti je stalo - naravno, bilo bi mnogo lakše samo zatvoriti oči na neke navike kod tvog partnera koje te izluđuju. To znači da planiraš i u budućnosti biti s tom osobom i da imaš svijest da će te ta osobina trajno nervirati pa je nastojiš ispraviti. Drugim riječima, prepiranje je znak predanosti. Sjeti se samo - koliko često se svađaš s roditeljima ili braćom i sestrama?

Prepirke poboljšavaju komunikaciju - da bi stvorila povjerenje u svojoj vezi, ne smiješ šutjeti. Naprotiv, potrebno je partneru pristupiti otvoreno, preuzimajući odgovornost za svoje postupke i pažljivo saslušati njegove argumente. Kroz prepirke se učiš konstruktivnijoj komunikaciji.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Svađa je znak zdrave veze - psiholozi vjeruju da postoji sedam ključnih točaka zdrave i sretne veze, a svađa je jedna od njih. U stvari, ako se par nikada ne svađa, to može biti znak da s njima nešto nije sasvim u redu. Svađa pomaže parovima da iznesu svoje vrijednosti i osjećaje raspravljajući o stvarima koje su im važne. Međutim, to bi trebalo raditi na nekonvencionalan, neratoboran način i bez povišenih tonova.

Rasprave učvršćuju vašu vezu - kada se svađaš s partnerom, nije važno pobjeđuješ li ili gubiš. Najvrjednije je što puno naučite jedno o drugome i što je još važnije, o sebi.

Možda te zanima... Neugodna istina: Zašto veza kada jednom pukne rijetko uspije ponovno Psiha i seks

Rasprava ublažava ogorčenost - nije lako biti u vezi, ali ako ti je stalo do partnera, moraš biti fleksibilnija u postavljanju granica. Ako on ne učini isto za tebe, vrlo lako ćeš postati ogorčena. Ako ne štitiš vlastite granice, odnosno ne zalažeš se za stvari koje su ti važne, tvoj partner može pomisliti da je to tebi u redu, a tvoja ljutnja će samo rasti. To je put prema nezdravoj vezi.

Svađanje povećava šansu da ostanete zajedno - prema nekim istraživanjima, najveća greška koju parovi obično čine je izbjegavanje sukoba. Mnogi često osjećaju da nešto nije u redu, ali ne kažu ništa, a upravo ta loša komunikacija postaje najčešći razlog prekida. Ako vjeruješ da razgovor o osjetljivim pitanjima neće biti dobar za vaš odnos, to zapravo nije istina. Svađa će vam kao paru omogućiti da se usredotočite na probleme i riješite ih prije nego što postanu preveliki. Zato parovi koji se svađaju, dugo ostaju zajedno.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Svađe potpiruju strasti - neki parovi uživaju u temperamentnim svađama jer im one pojačavaju strasti i daju im osjeća da su živi. Ako par zna da je to samo žešća rasprava, a ne neugodna svađa i ako je zaključe u pozitivnom tonu, onda to može biti i poticajno za vezu.

Svađa vezu čini zanimljivijom - konstruktivni sukobi mogu potaknuti vaš odnos i učiniti ga uzbudljivijim. Bilo bi dosadno kada biste se uvijek i u svemu slagali. Kada se partneri međusobno razlikuju, ali ne u krucijalnim stvarima, to je prilika za rast, odnosno imate što učiti jedno od drugoga.

Možda te zanima... Tajna dugih sretnih veza jednostavnija je nego što misliš Psiha i seks

Kako se zdravo posvađati s partnerom

Uvijek je važno zapamtiti da postoji razlika između dobre i loše svađe i da samo dobra može biti korisna za vaš odnos.

Prilikom svađe ili rasprave uvijek je važno imati na umu sljedeće stvari:

  • Poštujte jedno drugo -  oboje ste ljudska bića sa svojim slabim točkama, nemojte udarati ispod pojasa i upotrebljavati riječi ili postupke koje duboku mogu povrijediti partnera ili vršiti preveliki pritisak. 
  • Ispričaj se - ako si pogriješila, priznaj i reci da ti je žao. Ovaj čin neće te učiniti slabijom, naprotiv tako ćeš pokazati partneru da ti je stalo do njega. 
  • Drži se poante - nemoj preslikavati iskustvo iz prošlih veza na sadašnju, ako razgovarate o jednoj temi, drži se nje i nemoj otvarati pet novih. 
  • Ne uplići treću stranu - uvođenjem treće osobe, odnosno rođaka ili prijatelja  u svađu može doprinijeti da se tvoj partner osjeća izolirano i napušteno.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.