Psiha i seks Seks i veze 16. kolovoza 2017.

Ovisnica o seksu otkriva što joj je konačno pomoglo da se izliječi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što je Shanon prekinula dvogodišnju vezu s dečkom s kojim je prvi puta spavala, počela je biti aktivna na društvenim mrežama OKCupid i Match.com. Sve joj se činilo kao zabava dok nije shvatila da više ne zna broj muškaraca s kojima je spavala.

"Živjela sam u Washingtonu gdje je kultura mijenjanja velikog broja partnera uobičajena te stoga moj seksualni život nije bio ništa novo. Nije mi bilo važno što osoba s kojom sam spavala misli o meni. Ponedjeljkom mi je bilo najdraže spavati s nekime kako bi razbila 'osjećaj dosade' zbog početka radnog tjedna. Tada sam imala 26 godina", podijelila je Shanon (30) za portal Prevention. 

Bad_1 Možda te zanima... Ovisnost o lošim muškarcima Psiha i seks

Shanon kaže kako je svakog dana u tjednu imala "dobar razlog" zašto spavati s nekime. Nakon nekog vremena shvatila je da je postala ovisnica o seksu. Broj partnera s kojima je spavala povećavao se prebrzo, a sada je broj oko 60. Jednom prilikom 2015. godine postojala je mogućnost da je Shanon zatrudnjela: "Nisam znala tko bi od tri muškarca mogao biti otac. Nije mi bilo zabavno. Kada sam dobila spolnu bolest, uplašila sam se. Shvatila sam da moram napraviti promjenu u trenutku kada više nisam znala niti imena partnera s kojima sam se seksala."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... Manje rada, seksa i sreće: iGeneracija svoj život prebacuje na pametne telefone Psiha i seks

Međutim, Shanon nije mogla prestati gledati druge muškarce i razmišljati o seksu. "Moje prijateljice su mi rekle da prestanem pričati o seksu i da odem na terapiju. Mislim da je ključni trenutak bio kad mi je prijateljica rekla da ne želi popiti moje piće jer sam spavala sa strancem i da ne želi dobiti neku od bolesti."

Možda te zanima... Ovisnost o spojevima - kako je prepoznati i što poduzeti? Psiha i seks

Što je seksualna kemija? | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock "Seksualna je kemija vrlo snažan, ali neizreciv osjećaj koji osjećaš u svom tijelu kad te netko privlači",

Shanon je započela s terapijama od 2010 do 2016. godine. Probala je grupne terapije, ali se nije osjećala ugodno te je odabrala "jedan na jedan" kognitivno-bihevioralnu terapiju koja joj je pomogla shvatiti koji je bio glavni razlog zašto je imala potrebu za "seksualnim osvajanjima" i postala ovisnica o seksu. Naime, bila je seksualno zlostavljana dok je imala osam godina i ponovno dok je studirala. Smatra da su seksualni odnosi za nju predstavljali borbu protiv slabosti i straha. Sada nalazi alternativne načine kako se riješiti stresa. 

Možda te zanima... Ljubav stvara ovisnost kao i droga i jednako je se teško osloboditi Psiha i seks

"Mislim da je problem s ovisnošću o seksu da svatko pretpostavlja da puno seksa nije problem i nema rizika od bolesti sve dok se koristi zaštita. Žene koje su često seksualno aktivne percipira se i kao one koje su opuštenije i zabavnije", smatra Shanon koja je seks zamijenila tjelovježbom i trčanjem te koja sada već mjesec dana apstinira.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.