Psiha i seks 02. srpnja 2024.

Osobe koje vole plesati otvorenije su i manje neurotične, pokazala studija

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osobe koje se znaju 'razbacati' na plesnom podiju uglavnom su ugodnije i otvorenije od onih statičnih, prema analizi njemačkog istraživačkog Instituta Max Planck koji je pratio profesionalne i amaterske plesače u Njemačkoj i Švedskoj

Plesači su i manje neurotični od drugih, uključujući i od glazbenika koji nisu vični plesu, prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Personality and Individual Differences.

"I plesači i pjevači pokazuju visoku razinu ekstrovertiranosti u svojoj osobnosti - što je možda zbog toga što je njihovo tijelo to koje je sredstvo izražavanja kad plešu i pjevaju - a to je vrlo društveno istaknuta situacija, više nego ako se izražavate putem instrumenta", kaže glavna autorica studije Julia F. Christensen.

Istraživanje je pronašlo dokaze i o razlikama u osobnostima između plesača različitih stilova, te su primjerice plesači swinga manje neurotični od plesača latino i standardnih plesova.

No razlike u osobnostima kod različitih plesnih stilova još se trebaju istražiti, kazali su istraživači.

"Voditelji plesnih škola, posebna skupina ljudi koji su također i poduzetnici i plesači, načelno su još otvoreniji i ugodniji i manje neurotični od plesača i neplesača", zaključio je istraživački tim.

Ples-Prijateljice Možda te zanima... Zanimljiva povezanost plesa i inteligencije te psihičkog zdravlja Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.