Psiha i seks Moje emocije 18. ožujka 2019.

Jelena Veljača i organizatori inicijative #spasi me predaju zahtjeve Plenkoviću

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na Tomislavovom trgu u Zagrebu 16. ožujka održan je prosvjed protiv nasilja u obitelji i svih ostalih oblika nasilja #spasi me koji je pokrenula scenaristica Jelena Veljača. Još nema službene potvrde o broju okupljenih, ali procjenjuje se da skupilo oko 10 tisuća ljudi.

Među okupljenim su bile brojne poznate osobe te premijer Andrej Plenković. Inicijativa je pokrenuta nakon jezivog događaja na Pagu kada je otac svoje četvero djece bacio s balkona. U dva tjedna Facebook grupa #spasime prikupila je 51 tisuću sljedbenika. Organizatori prosvjeda trebali bi se u ponedjeljak 18. ožujka sastati s premijerom kako bi mu uručili zahtjeve. "Zahtjeve Vladi uručujemo sutra, oni su napisani, predočeni medijima i moglo ih se analizirati. Očekujemo zdrav dijalog s njihovom stranom, izvještavat ćemo o koracima i odgovorima koje ćemo dobiti", rekla je Veljača u nedjelju u emisiji Točka na tjedan N1 televizije. Ovo su zahtjevi inicijative #spasi me, koje je objavio 24sata:

Zakonodavne izmjene i izmjene provedbene prakse 

- Nasilje u obitelji obavezno kvalificirati kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj do izmjena zakona neodložna uputa višeg državnog odvjetništva iz čl. 5. Poslovnika Državnog odvjetništva i Uputa Ravnateljstva policije da se tjelesno nasilje i spolno uznemiravanje u obitelji kvalificira kao kazneno djelo nasilja u obitelji iz čl. 179.a KZ-a 

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

 

- Obavezna uputa sudovima o zaštiti dostojanstva i sigurnosti žrtve nasilja u obitelji kao strane u postupku sukladno čl. 6. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Poglavlju VI. Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji 

- Obavezna primjena zaštitnih mjera iz čl. 13. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji tako da će se, sukladno čl. 52. Konvencije, prednost uvijek dati sigurnosti žrtava ili osobama izloženim riziku

Izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji: 

- u čl. 10. st. 1. tako da se brišu t. 1 i 4 
- u t. 2. iza riječi 'djeci' dodaje se 'članu obitelji ili bliskoj osobi' 
- u čl. 12. st. 4. riječ 'može' zamjenjuje se riječju 'će', iza riječi 'potrebi' briše se riječ 'može' 
- u čl. 14. st. 1. riječ 'može' zamjenjuje se riječju 'će' 
- u čl. 15. st. 1. 'može se izreći' zamjenjuje se s: 'izreći će se'
- u čl. 16. st. 1. 'može se izreći' zamjenjuje se s: 'izreći će se' 
- u čl. 17. st. 1. 'može se izreći' zamjenjuje se s: 'izreći će se' 
- u čl. 18. st. 1. 'može se izreći' zamjenjuje se s: 'izreći će se' 

 

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Edukacija i prevencija

Poduzimanje sljedećih mjera i aktivnosti, propisanih Konvencijom te utvrđenih Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji, a za koje su u državnom proračunu za 2019. godinu osigurana sredstva: 

- Kontinuirana međuresorna suradnja na prevenciji, sankcioniranju te javnom osuđivanju obiteljskog nasilja, sukladno već potpisanom Sporazumu o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama:

  • Ministarstvo pravosuđa
  • Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
  • Ministarstvo zdravstva
  • Ministarstvo unutarnjih poslova
  • Ministarstvo obrazovanja i znanosti 

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

 

- Organizacija sveobuhvatne državne edukacijske kampanje nulta tolerancija na nasilje s naglaskom na obavezu svakog pojedinca da spriječi i prijavi nasilje u obitelji.
- Organizacija obaveznih stručnih i periodičnih edukacija i senzibilizacija svih službenika i djelatnika koji u svome radu dolaze u doticaj s djecom i žrtvama nasilja o postupanju u takvim slučajevima, ranom prepoznavanju znakova nasilja.
- Koordinacija između Državnog odvjetništva, policije i centra za socijalnu skrb - mjesečni sastanci s temom prijava za obiteljsko nasilje i transparentno izvješćivanje o statističkim pokazateljima incidencije obiteljskog nasilja.
- U obrazovni sustav obavezno i neodložno uvrstiti edukaciju o obiteljskom i rodno uvjetovanom nasilju.

 

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Osnaživanje institucija sustava 

- Uspostava obiteljskih sudova pri općinskim sudovima.
- Uspostava neovisnog tijela koje ima ovlasti po prijavama građanki i građana vršiti  nadzor nad radom institucija uključenih u pojedinačni slučaj.
- Izvaninstitucionalna podrška skloništima i savjetovalištima koje treba razumjeti kao integralni dio sustava zaštite žrtava, financijski ih podržati te uključivati u multisektorske timove u pojedinim slučajevima nasilja.
- Uvođenje zasebne, 24 sata dnevno i 7 dana tjedno dostupne, telefonske i internetske službe za podršku žrtvama nasilja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.