Psiha i seks Moje emocije 02. lipnja 2019.

Nova istraživanja pokazuju da je jasmin učinkovitiji od tableta za spavanje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biljke su izvrstan način za povećanje kisika u tvojoj okolini kao i za poboljšanje kvalitete zraka. Isto tako, biljke mogu pomoći tvome mentalnom zdravlju tako što smanjuju anksioznost, depresiju i sprječavanju napade panike.

Higher Perspectives prenosi da su istraživači otkrili da postoji izravna veza između stresa i razine kisika te da visoke razine toksina u zraku dovode do tjeskobe i stresa. Stoga, možeš drastično poboljšati svoje raspoloženje i smanjiti stres i tjeskobu.

Znanstvenici su proveli istraživanja na miševima i otkrili da ih je miris biljke jasmina i eteričnog ulja jasmina znatno smirio te je zaustavio. Uz to, njihova skeniranja mozga pokazala su da miris jasmina pojačava učinke kemikalije koja se naziva GABA na živčane stanice te tako ublažava tjeskobu i potiče na odmor. 

Prema riječima profesora Hannsa Hatta, ovi rezultati objavljeni u časopisu Journal of Biological Chemistry mogu se smatrati dokazom znanstvene osnove za aromaterapiju. Profesor Hatt sa Sveučilišta Ruhr u Bochumu u Njemačkoj izjavio je da su njihove studije otkrile novu klasu modulatora GABA receptora koja se može primijeniti parenteralno i kroz dišni sustav. Mogu se primijeniti u sedaciji, liječenju tjeskobe, uzbuđenja, agresiji te kao lijek za spavanje. 

Lijek protiv anksioznosti i sedativ 

Istraživači su otkrili da je jasmin mnogo učinkovitiji od tableta za spavanje, lijekova protiv anksioznosti i sedativa jer se GABA učinak povećao za više od pet puta. Istraživači sa Sveučilišta Wheeling Jesuit na čelu s dr. Bryanom Raudenbush, pomoćnikom profesora psihologije, otkrili su da je raspršivanje mirisa jasmina u sobu u kojoj su sudionici spavali "dovelo do veće učinkovitosti spavanja i smanjenja pokreta za spavanje". 

Ispitanici koji su udisali jasmin u zraku smanjili su razinu anksioznosti i snage, te su brže obavljali kognitivne testove, dok je razina budnosti u stanju mirisa jasmina bila veća tijekom popodnevnih sati, što je pomoglo učenicima da se usredotoče na akademski rad tijekom dana. 

Možda te zanima... Biljke u kući: Ruža ublažava stres, a aloe vera djeluje protuupalno Zdravlje

Eterično ulje jasmina je djelotvoran prirodan način za poboljšanje sna, pojačavanje sreće, reguliranje hormona i liječenje tjeskobe i umora. Može se koristiti za poboljšanje koncentracije, ublažavanje grčeva i blage depresije jer: 

  • smanjuje tjeskobu i živčanu napetost
  • povećava raspoloženje 
  • poboljšava kognitivne performanse i budnost 
  • poboljšava kvalitetu sna
  • uravnotežuje hormone
  • smanjuje valunge i promjene raspoloženja 
  • povećava libido

Stoga, drži jasmin u svojoj spavaćoj sobi i požet ćeš sve prednosti ove nevjerojatne biljke. 

Test redakcije: isprobali smo biljku za bolju memoriju i koncentraciju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.