Psiha i seks Moje emocije 14. veljače 2017.

Nije tako loše biti sama - neočekivane psihološke prednosti života bez partnera

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Socijalna psihologinja na Sveučilištu u Kaliforniji, Bella DePaulo, usporedila je rezultate 814 istraživanja provedenih na samcima i oženjenim ljudima. Zaključila je da život bez partnera pruža i neke prednosti pred samačkim životom.

Iako za Hrvatsku ne postoje konkretni podatci o broju samaca, procjene govore da bi ih moglo biti oko 700 tisuća, što je poprilično velik broj. U SAD-u se o ovom pitanju vode i statistike, pa tako Ured za statistiku navodi da je više od polovice Amerikanaca slobodno.

Ljubav života | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ponekad upoznamo 'ljubav našeg života', ali je ne uspijemo zadržati.

Koje su to prednosti samaca?

Upravo to je potaklo psihologinju DePaulo da usporedi rezultate 814 studija o samcima i zauzetim osobama. Evo što je zaključila:

  • Samci su samostalniji i motiviraniji od ljudi u vezama.
  • Samci više ulažu u osobni rast i razvoj te si postavljaju više ciljeva u životu.
  • Samci bolje poznaju sami sebe.
  • Samci razvijaju i održavaju kvalitetnije odnose s obitelji, prijateljima i kolegama.

Pet znakova koji mogu pokazivati da si predugo solo

I život u paru ima svojih prednosti

Činjenica da samci uživaju određene prednosti pred zauzetima ne znači da automatski trebaš prekrižiti brak s popisa životnih mogućnosti. Život u dvoje također dolazi s određenim beneficijama, poput veće financijske i emotivne stabilnosti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nitko od nas nije otok sam za sebe, ali to ne znači da se moraš opterećivati pronalaskom partnera ili udajom. Postoje brojni drugi odnosi koje možeš graditi i koji će ti upotpuniti život dok ne upoznaš potencijalnog partnera.

Otvoreno o samačkom životu u četrdesetima

Živimo u vremenu kada slobodno možeš birati stil života koji ti najviše odgovara i posložiti stvari onim redoslijedom kojim ti to želiš. Ne postoji šablona savršenog života u koju se svatko može uklopiti. Na kraju dana, ti najbolje znaš što je dobro za tebe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.