Psiha i seks Moje emocije 26. srpnja 2017.

Može li mobilna aplikacija pomoći u rješavanju depresije?

Foto: Thinkstock Nitko od znanstvenika nije siguran je li kriza srednjih godina odvojena od krize mentalnog zdravlja koja bi se mogla dogoditi u bilo kojoj fazi života pojedinca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvi "svjetski chat" za mentalno zdravlje smanjuje simptome depresije dva puta brže nego tradicionalna terapija. Woebot je chat preko kojeg korisnici komuniciraju na Facebook Messengeru. On koristi umjetnu inteligenciju kako bi kreirao "ljudski razgovor" i dao podršku korisnicima.

Korisnici diljem svijeta imaju mogućnost besplatno isprobati Woebot aplikaciju u periodu od dva tjedna, a onda je mogu plaćati na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi. 

Mnogim osobama koje boluju od depresije najteže je poduzeti prvi korak i posjetiti liječnika. Međutim, nova aplikacija nudi mogućnost suočavanja s problemom bez napuštanja svog doma. Woebot aplikaciju kreirali su istraživači iz Woebot laboratorija u San Franciscu. Ona se pokreće kroz Facebook Messenger aplikaciju i "ponaša se kao osobni terapeut" pomažući definirati promjene u mentalnom zdravlju kao što su depresija i anksioznost. 

Bolovanje je opravdano koristiti i zbog mentalnog zdravlja

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Unutar chata Woebot koristi umjetnu inteligenciju kako bi kreirao prirodne, personalizirane i ljudske razgovore i ponudio emocionalnu podršku korisnicima. Woebot postavlja pitanja kao što su: "Kako se osjećaš danas?", "Koliko energije imaš?" kako bi ohrabrio korisnike da počnu otvoreno govoriti o svojim emocijama. Također, može preporučiti i strategije koje osoba treba koristiti kako bi promijenila način razmišljanja o raznim životnim situacijama. Za razliku od doktora, chat je dostupan u bilo koje doba dana i na bilo kojem mjestu te nudi pristupačnu njegu i zaštitu mentalnog zdravlja.

Disanje Možda te zanima... Astma i depresija su povezane? Zdravlje

Dr. Alison Darcy, izvršni direktor i osnivač Woebota. rekao je: "Mnogo ljudi nema mogućnost odlaska na terapije. Prepreke kao što su nedostatak novca i društvene predrasude spriječile su ljude u traženju pomoći koja im je potrebna. Woebot predstavlja novu eru digitalne terapije". Istraživači su kroz testirali Woebot na 70 studenata koji pate od depresije i anksioznosti kako bi provjerili koliko je chat učinkovit. Istraživanje je pokazalo da Woebot uspješno provodi kognitivno-bihevioralnu terapiju - najučinkovitiju terapiju za poremećaje promjene raspoloženja. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.