Psiha i seks 18. ožujka 2023.

Kako pokazati i reći što osjećate, a da to drugi zaista čuju

Razgovor
Foto: Pexels Razgovor
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako vam smeta kada vam netko netko upada u riječ dok pričate i smatrate to izrazitim dokazom nepoštivanja, ovo je pravi tekst za vas.

"Imam prijateljicu koja me neprestano prekida i upada mi u riječ i misli da zna što želim reći, a ne zna. Volim svoju prijateljicu, ali ponekad imam osjećaj da me ne poštuje i jednostavnom ušutim i prestanem razgovarati", kaže Marcia Reynolds za Psychology Today.

Izravno reći nekome kako se osjećate zbog onoga što je učinio često zna biti neugodno, ali svakako je bolja opcija od zadržavanje bijesa u sebi. Kad podijelite ono što osjećate s namjerom da poboljšate odnos, umjesto da se ljutite i vrijeđate, ta osoba će to cijeniti i slušati vas. Možda će se početi braniti kad sve kažete, ali to svakako neće naštetiti odnosu.

Možda te zanima... Prvi korak do emotivnog zadovoljstva je osvještavanje osjećaja Psiha i seks

Ovih pet koraka mogu vam pomoći da kažete akko se osjećate

Započnite s tim zašto je važno ono što želite reći

Mogli biste reći: "Voljela bih podijeliti nešto s tobom jer cijenim naš odnos." Na poslu možete reći nešto poput: „Znam da će nam dobra suradnja pomoći da postignemo ciljeve. Mogu li s tobom podijeliti nešto što bi moglo poboljšati našu suradnju? "

Ukratko opišite što se dogodilo da te toliko povrijedilo

Recite: "Kad sam pričala, ti si rekao ili učinio ovo." Ne ulazite u dugu priču o tome što se dogodilo ili pokušajte ublažiti situaciju i reći kako vjerujete da nije s namjerom da vas uvrijedi. Dovoljna je jedna rečenica koja opisuje kako ste doživjeli to ponašanje. Postoji mogućnost da vas druga osoba prekine dok iznosite svoje mišljenje. Kažite joj da želite čuti što ima za reći, ali da vi prvo želite završiti s onim što planirate.  Recite to mirno, bez ljutnje, tako da ih vaši osjećaju dotaknu, umjesto da stvore dodatan otpor.

Recite kako ste se osjećali zbog njihova ponašanja

Iskreno recite da vam izgleda kao da ono što imate za reći nije vrijedno. Osjećate se ljutito, frustrirano, povrijeđeno ili jednostavno izgubite samopouzdanje kada se to dogodi. No, ne krivite ih što ne mare dovoljno za vaše osjećaje te nemaju dovoljno empatije.

Možda te zanima... 4 razloga zbog kojih su visoko osjetljive osobe u prednosti Psiha i seks

Tražite da obrate pozornost da se to više ne događa

Opet, budite konkretni, i recite da vas ubuduće puste da dovršite rečenice, uključe vas više u grupne razgovore ili budu otvoreni za raspravu o različitim načinima viđenja stvari, umjesto rasprave o tome što je ispravno i što nije u redu. 

Za kraj recite zašto je važno za vas da se osjećate cijenjeno

Ponovno recite zašto vam je vaš odnos važan i da želite da se oboje poštivate i slušate dok razgovarate. Ako ne dijelite kad se loše osjećate, umjesto povezanosti stvarate udaljenost. Skupite hrabrost i reci što vam smeta, znajući da se ljudi mogu prilagoditi čak i ako promjena zahtijeva vrijeme. Ako vam je odnos važan, vrijedi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.