Psiha i seks Moje emocije 26. rujna 2016.

Prvi korak do emotivnog zadovoljstva je osvještavanje osjećaja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mijenjanje raspoloženja u današnje je vrijeme postalo učestala pojava u društvu. Osim emocija, kao reakcija na događaje, bitan je i emocionalni status osobe koji ima kontinuitet i konstantnost – ono što zovemo raspoloženje.

Prepoznati i osvijestiti osjećaje ponekad je teže nego što mislimo. Mnogi se osjećaji javljaju a da ih mi nismo svjesni, tako da je osvješćivanje emocija od velikog značaja. Važno je naučiti kako da se oni kontekstualno izraze. Ako te partner povrijedi, potrebno je prepoznati taj osjećaj, prići mu i pokušati to komunikacijom riješiti. Najčešće sve progutamo pa se pojavi ljutnja koju nosimo u sebi i prenosimo na druge.

Tijekom života izgrađuje se matrica emocionalnih odgovora koje je važno prepoznati i mijenjati. Primjer za to je muškarac koji nije u stanju pokazivati emocije jer je u djetinjstvu dobivao mnogo puta poruku “dječaci ne plaču”. Zato on reagira burno i agresivno dok su u pozadini druge emocije.

U većini životnih situacija u kojima se neko osjetio emocionalno povrijeđen, ispostavilo se da ga partner nije povrijedio s namjerom. Ukoliko dođe do usaglašavanja između aktera, njihov odnos može se promijeniti nabolje. Zato je nužno biti svjestan svojih osjećaja i osjećaja ljudi koji nas okružuju, partnera, djece, kolega na poslu.

Doznaj zašto je teško biti s osobom koja ne voli samu sebe.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.