Psiha i seks Moje emocije 08. svibnja 2018.

4 razloga zbog kojih su visoko osjetljive osobe u prednosti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko 10 posto populacije procjenjuju se kao osjetljive osobe. Iako biti osjetljiv nije uvijek lako, ta osobina može imati i svojih prednosti. Navodimo nekoliko sjajnih stvari koje manje osjetljive osobe propuštaju.

Šest znakova izražene osjetljivosti

Ovo su neka od obilježja koja se najjače povezuju s izraženom osjetljivošću:
  • Još si u djetinjstvu bila ranjiva i stidljiva. Opažala si i sitne promjene u okolini. Predosjećala si što će netko reći ili što će se dogoditi. Obično se nisi odmah uključivala u igru s vršnjacima nego si prvo stajala po strani i gledala ih.
  • Opažaš fine nijanse tuđe nepristojnosti ili neprijateljstva. Brinu te društvena nepravda i klimatske promjene. Žestoko se boriš da ispraviš nepravilnosti u svojoj sredini ili u svijetu.
  • Kontakti s ljudima te iscrpljuju pa se često povlačiš. Nakon posjete, izlaska ili izleta moraš se povući da se odmoriš. Treba ti mnogo vremena za punjenje baterija.
Leptir_2 Možda te zanima... Tajne moći senzibilnih osoba Ljepota i relax Možda te zanima... Varljivi osjećaji: Zašto varaju muškarci, a zašto žene i kada je vrijeme za rastavu Psiha i seks
  • Gužva, buka, dim i nered lako te izbacuju iz takta. Bolje radiš i učiš u mirnijem okruženju. Kada se uspiješ koncentrirati, činiš to dublje od većine pa si dobra u poslovima koji zahtijevaju duboko promišljanje, savjesnost i temeljitost.
  • Imaš živu maštu i vrlo si kreativna. Zanimaju te umjetnost, psihologija, filozofija i duhovnost. Carl Gustav Jung je vjerovao da su urođeno osjetljivi ljudi više u doticaju sa svojim nesvjesnim umom te mogu biti vrlo pronicljivi.
  • Brzo se i duboko zaljubljuješ i teško se nosiš s jakim emocijama koje te obuzimaju. Ako već nisi, vjerojatno ćeš u ljubavi biti povrijeđena. Potreban ti je strpljiv, uviđavan i suosjećajan partner.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Razlozi zbog kojih se isplati biti osjetljiv

  • Visoko osjetljive osobe (VOO) osjećaju više, a to može biti vrlo posebno. Istina je da se u tom slučaju i negativna čuvstva osjećaju snažnije, ali to znači da su pozitivni osjećaji prisutniji u većoj mjeri.
  • Intenzivnije sudjeluju u senzornim doživljajima, primjerice film pun nasilja može biti iznimno stresan za (VOO), ali zato film, koncert ili slika u kojoj uživaju može ih baciti u fini zanos.
  • Odlični su timski igrači, budući da svoje misli, osjećaje, empatije i simpatije obrađuju dublje od drugih, ne postupaju ishitreno.
  • Dobri su i pristojni, biti vrlo osjetljivi često također značiti biti savjestan što znači da promišljaju o svojim, ali i tuđim postupcima i tek potom donose odluke.
Možda te zanima... Tehnika emocionalne slobode (EFT) - kako se riješiti emocionalne boli i problema Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.