Psiha i seks 10. rujna 2024.

Kako izgleda fraktura penisa – i koji seksualni činovi to najvjerojatnije uzrokuju – pogledajte video

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Slomljeni penis najgora je noćna mora muškarca.

Jeziva stvarnost ozljede penisa otkrivena je u novom obrazovnom video zapisu Instituta za ljudsku anatomiju, laboratorija specijaliziranog za istraživanje ljudskih leševa, objavljenom na platformi YouTube.

Procjenjuje se da će jedan od svakih 100 000 muškaraca tijekom života doživjeti frakturu penisa, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Iako ove ozljede nisu opasne po život, određene ozljede mogu zahtijevati operaciju i tjedne oporavka, kako pacijenti ne bi riskirali trajno oštećenje spolne i urinarne funkcije, piše New York Post.

muškarac Možda te zanima... Što sve može uzrokovati bol tijekom seksa kod muškaraca Psiha i seks

Jedna od najčešćih vrsta ozljeda penisa su tzv. prijelomi. Za razliku od prijeloma kostiju, prijelom penisa uključuje kidanje vezivnih vlakana, zvanih tunica albuginea, koja okružuju spužvasto tkivo koje se puni krvlju tijekom erekcije. Kada je penis u erekciji, tunica albuginea postaje napeta zbog pritiska nabreklog penisa, čineći rastezljiva vlakna osjetljivima na lomljenje – zbog čega se ozljeda najviše povezuje sa snažnim snošajem ili masturbacijom. Bol kod prijeloma penisa obično prati slabašan zvuk pucketanja ili pucanja.

Nakon kratkog objašnjenja anatomije penisa, istraživač Jonathan Bennion objasnio je kako nastaju ozljede penisa i koje se komplikacije mogu pojaviti nakon te ozljede. 

Pogledajte video:

Prema podacima NIH-a, većina prijeloma penisa dogodila se dok su partneri bili angažirani u pozama kao što su misionarska, kaubojka i doggy style.

“Na neki način, to je problem ciljanja. Promašili ste metu prema kojoj ste išli i pogodili ste nepomični objekt. Ili, drugim riječima, drugi dio tijela koji nije trebao primiti penis,” rekao je Bennion. "Gdje drugdje najčešće doživljavamo snagu penisa nego tijekom seksa? Zato su neobični ili akrobatski položaji u seksu najbrži put do ozljede penisa i treba im pristupiti s oprezom i jasno komunicirati s partnerom", sugerira stručnjak za anatomiju.

"Mora postojati određena razina snažne sile i/ili brzine da bi se izazvala ovakva šteta, koja bi mogla nastati od bilo kakve traume tupim predmetom na penis u erekciji. No, u nekim kulturama može biti čak i uobičajeno dobrovoljno savijanje penisa kako bi se izbjegla erekcija usred nezaštićenog spolnog odnosa.

Možda te zanima... Nakon večere i seksualnog odnosa sa suprugom dobio bizarnu infekciju na neobičnom mjestu Zdravlje

Kod većine prijeloma penisa, kirurzi će zarezati tijelo penisa i zašiti natrag tunicu albugineu, te rekonstruirati oštećene dijelove tkiva koji bi inače ometali funkciju penisa, osobito uretre.

Oni koji ignoriraju ovu ozljedu mogli bi imati trajnu zakrivljenost uda, lošu funkciju i bolne erekcije cijeli život, upozorio je Bennion, što je potvrdio i jedan pratitelj na YouTubeu.

"Imao sam prijelom u svojim 20-ima i nisam to znao, sve do sada u 61. godini", napisao je gledatelj u komentaru ispod video zapisa. “Kako je to opasno! Osjetio sam škljocaj i malu bol, nakon čega mi se pojavila modrica. Srećom, zaraslo je i sve je u redu i funkcionira, ali je blago zakrivljen, što do sada nikada nisam pripisivao prijelomu”, dodao je.

Možda te zanima... Što je mikropenis i kako utječe na plodnost? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.