Psiha i seks Seks i veze 17. listopada 2019.

Kada žena ima ADHD, par je sretniji nego kad ga ima muškarac

Poze za ženski orgazam
Foto: Guliver/Shutterstock Dobar seks nadilazi vaginalni odnos, a da bi postigle orgazam, većini žena je potrebna stimulacija klitorisa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U svojem istraživanju, Ari Tucker primijetio je dva razloga zbog kojih je seks različit ovisno o tome koji od partnera ima ADHD.

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), poremećaj je hiperaktivnosti i deficita pažnje, te ne pogađa samo djecu. Procijenjeno je da u ukupnoj populaciji jedan do pet posto odraslih pati od tog poremećaja

Kod heteroseksualnih parova važno je koji partner ima ADHD, navedeno je u novom istraživanju Ari Tuckmana, certificiranoga seksualnog terapeuta i psihologa specijaliziranog za dijagnozu i liječenje ADHD-a kod djece i odraslih. Kada žena ima ADHD, par je nešto sretniji nego kad je muškarac onaj koji ima ADHD. Još je važnija i činjenica da parovi imaju češće seksualne odnose ako je žena ona koja ima ADHD, naveo je autor.

Ovi podaci potekli su iz internetskog istraživanja koje je autor poduzeo kako bi istraživao aspekte zadovoljstva parova i odnosa parova kada jedan od njih ima ADHD. Istraživanje se sastojalo od 72 pitanja, a na njih je odgovorilo preko 3000 ispitanika.

Adhdu Možda te zanima... Kaotičan život odraslih s ADHD-om Zdravlje

Razlikuje li se ADHD kod muškaraca i žena?

Tuckman navodi kako istraživanja koja je čitao o ADHD-u navode kako on nije toliko različit između muškaraca i žena, ali kako njegov utjecaj na muškarce i žene može biti različit. Nadalje navodi primjer, "ako su dvije osobe visoke 180 centimetara, imaju dakle potpuno istu visinu, ali vjerojatno će imati vrlo različito iskustvo i razmišljanje o toj visini, ovisno o tome jesu li muško ili žensko. Postoje mnoge druge razlike između muškaraca i žena, neke temeljene na biologiji, a neke temeljene na društvenim ulogama i očekivanjima, koje u interakciji s ADHD-om određuju njegov utjecaj."

Muškarac koji je zaboravio prijateljev rođendan vjerojatno se neće osjećati toliko loše niti će biti tužan kao žena koja to učini. Cijeli život ovakvih iskustava za žene s ADHD-om može potaknuti sumnju u njezinu sposobnost da bude dovoljno dobar prijatelj ako njezine prijateljice očekuju takvu pažnju osobnim detaljima, napisao je Tucker za Psychology Today

Život je za muškarce i žene drugačiji

Kako ADHD utječe na nečiji život ovisi i o njegovom ADHD-u kao i o ostatku života, navodi autor. "Budući da spol ima velik utjecaj na životna iskustva, to također ima veliku interakciju s ADHD-om. Iako su se uloge spolova tijekom posljednjih desetljeća donekle oslabile, još uvijek postoje razlike u onome što se očekuje od muškaraca i žena kod heteroseksualnih parova." Navodi primjer: "nije tako rijetko da me žena kontaktira kako bi zakazala sastanak za svog muškog partnera s ADHD-om i da nam se onda pridruži na nekim ili svim tim seansama. Suprotno tome, dobivam vrlo malo poziva momaka za svoje partnerice i oni nam se obično ne pridružuju na sastancima."

Na žene se i dalje gleda kao na skrbnice i koordinatorice obitelji, ali i njih dvoje kao para. Kao rezultat toga, ako muški partner ima ADHD, zbog kojega je manje pouzdan u pogledu njegovog udjela u vezi, tada neke od njegovih obveza padaju na ženu što pogoršava postojeću neravnotežu. No, ako je žena ta koja ima ADHD i dalje će se od nej očekivati da obnaša svoju ulogu  (izgovoreno ili neizgovoreno) da upravlja s određenim dijelovima veze i odgovornostima koji dolaze uz nju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Seks je različit

U svojem istraživanju Tucker je primijetio dva razloga zbog kojih je seks različit ovisno o tome koji od partnera ima ADHD. Žene koje nisu imale ADHD smatrale su problematičnim vođenje ljubavi, a time im je i želja za navedenim činom padala. Dok muškarci, čije su žene imale ADHD to nisu vidjeli kao problem.

Drugi razlog zbog kojega autor smatra da u vezama gdje žena ima ADHD dolazi do više seksualnih odnosa jest činjenica da žene koje imaju ADHD imaju povećanu želju za seksom. Stoga, iako uz posao i sve druge odgovornosti svakodnevnoga života osjećaju veću razinu stresa, zbog jače želje sa seksualnim odnosima dolazi do više seksa, navodi Tucker.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      damir_znalac

      Ako želite imati pasivni prihod pogledajte https://brzawebzarada.com/ Čovjek zna što govori.Govorim iz vlastitog iskustva. Izgubiti možete samo 5 minuta vašeg vremena.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.