Psiha i seks Moje emocije 22. ožujka 2018.

Kada najčešće nastaju fobije i zašto ih treba tretirati kao simptom?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fobija (morbidni strah ili jeza) predstavljaju psihičko stanje u kojem dolazi do iznimno jake tjeskobe te panike pri suočavanju s fobogenim objektom , odnosno bićem ili situacijom koja se, iako nije realno opasna, doživljava ekstremno ugrožavajućom.

"Fobija je iracionalni strah, ona nije jedinstvena bolest već simptom psihičke neravnoteže. Naš emotivni život nastaje u dijelu mozga  smještenom s donje strane lubanje, u centralnom dijelu glave , a zove se limbički sustav. Emocije nastale  tu mogu se neuronskim vlaknima prenositi u čeoni režanj mozga, koji radi svjesnu obradu podataka, prepoznaje, osvještava i daje smisao. Preko živaca prvenstveno autoimunog živčanog sustava (simpatikus i parasimpatikus) emocija se može usmjeravati u tijelo, ne moram je niti biti svjesni.

Vlakna autoimunog živčanog sustava niz leđnu moždinu idu u svaki dio tijela gdje osjećamo osjete, a podražaj ne možemo svjesnom odlukom jednostavno otkloniti. Suočavamo se s dijelom našeg psihičkog funkcioniranja  nad kojim  nemamo kontrolu i to nas može uplašiti učiniti da se osjećamo bespomoćno. Ovo je vrlo važno za nastanak napada panike. Autoimuni nervni sustav je naš urođeni, evolucijski alarmni sustav.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stanje anksioznosti, tjeskobe ili strepnje  ono je koje nam signalizira potencijalnu opasnost i priprema organizam za 'borbu ili bijeg'. Ponekad se aktivira i bez vanjskog povoda", objašnjava dr. Stanislav Matačić, psihijatar i psihoanalitičar i tumači da kod čovjeka postoji i unutrašnja opasnost koja može aktivirati alarm:

"Radi se prvenstveno o nezadovoljenoj potrebi što stvara emociju koja nije prepoznata, osviještena, pa da se može učiniti nešto na njenom zadovoljenju." Psihijatar kaže da se svaka neprepoznata potreba ili emocija pretvara u tjeskobu, koja je stalna, a nakon određenog vremena može doći do napadaja jake tjeskobe ili čak panike.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Matačić objašnjava kada fobije najčešće nastaju: "U tzv. kriznim periodima, što su obično prijelazni periodi s jedne etape života u drugu, kao rano djetinjstvo, tzv. doba igre, škole  socijalizacije, dakle odlazak u vrtić ili u školu, pubertet, adolescencija , kriza srednjih godina, starost i suočavanje sa smrću. Ali i vanjski faktori mogu imati ulogu, npr. rođenje mlađeg brata ili sestre. Fobije su tipične neuroze djetinjstva, ali mogu se pojaviti i kasnije u životu ili ponovno aktivirati. Kad smo mali onda smo zaista bespomoćni bez odraslih, ali i odrasli fobičar se ponaša kao da je u emocionalnom smislu malo dijete."

Možda te zanima... 10 trikova koji će ti pomoći da prevladaš strah od javnog nastupa Psiha i seks Možda te zanima... Kako se suočavati sa strahovima i razvijati hrabrost u životu? Psiha i seks

Psihijatar je objasnio što osoba može učiniti kako bi se sama nosila sa svojom fobijom: "Kao prvo treba ih shvatiti kao simptom, poput povišene temperature, koji će nam ukazati da nešto nije u redu u našoj psihičkoj ravnoteži, da smo 'simbolički bolesni, da se moramo koncentrirati na to da prepoznamo gdje bi moglo biti 'žarište bolesti' i koji bi mogao biti 'uzročnik', koja je to frustrirana vitalna potreba proizvela snažnu emociju. Da prebacimo prvo opasnost s vanjske scena na onu unutrašnju - 'unutrašnji psihički konflikt'. Za ovo treba imati dovoljno osviještenog uvida u vlastito psihološko djelovanje što se stječe životnim iskustvom, ali i u psihodinamskim terapijama."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.