Psiha i seks 10. veljače 2024.

Kako naći smisao kada osjećate unutarnju prazninu

depresija
Foto: Unsplash Depresija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jeste li se ikad zapitali kako pronaći istinski smisao u životu? Je li korisno ovo što radim? Vrijedim li dovoljno? Ima li smisla sve ovo? Tijekom života svi se susrećemo s brojnim usponima i padovima.

Osjećaj unutarnje praznine i neispunjenosti često proizlazi iz nedostatka samopoštovanja, samopouzdanja i osjećaja da nismo dovoljni – dovoljno dobri, pametni, mudri, lijepi. Pretjerano uspoređivanje s drugima može doprinijeti tim negativnim emocijama te osjećaju praznine i bezvrijednosti, no zapamtite, jedina osoba s kojom se treba uspoređivati ste vi ti, kakvi ste bili jučer! Kada primijetite da tonete i da vas često muči unutarnja praznina i nedostatak motivacije, pokušajte promijeniti svoje misli i djelovanje uz nekoliko jednostavnih načina.

Gledajte u oči onima koje volite

Osjećaj usamljenosti često je povezan s osjećajem emocionalne praznine. No, ovaj jednostavan način zasigurno će vam u tren oka popraviti raspoloženje. Zapišite imena svih osoba koje vas vole, poštuju i koje brinu o vama: obitelji, prijatelja, kolega, mentora, poznanika. Kada se prisjetite da imate važno mjesto u srcima i životima tih ljudi, odmah ćete se početi osjećati bolje, a prazninu će zamijeniti osjećaj zahvalnosti.

Postavi jasne ciljeve

Planiranje i postavljanje ciljeva je važno ako želite zdrav, uspješan i rastući posao. Međutim planiranje je izuzetno važno i kada je riječ o privatnom životu.  Riječ je o ključnom alatu u osobnom i profesionalnom razvoju iz više razloga. Uspješni ljudi su oni koji svoje ciljeve ostvaruju, a prilikom planiranja važno je odrediti rok do kojeg se određeni cilj mora ostvariti. Pokušajte napraviti popis ciljeva koje želite ostvariti u narednom razdoblju. To mogu biti osobni ciljevi, financijski, profesionalni ili fitness ciljevi, važno je da ulažete trud i energiju u njihovo ostvarenje.

Možda te zanima... Bivši trener je nije prepoznao jer je smršavjela 64 kilograma Dijeta

Pomozite drugima

Jeste li znali da je pomaganje drugima dobro za zdravlje? Pomaganje i davanje istinski nas ispunjava i usrećuje te pomaže svakome od nas na mnogo načina. Usrećiti nekoga i pomoći mu ima pozitivan učinak za naše mentalno zdravlje - osjećaj zadovoljstva i korisnosti potiče izlučivanje serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Budite svijetlo u nečijem životu i sigurno ćete pronaći i više svijetla, radosti i smisla u svom životu!

Prestanite se uspoređivati s drugima

Uspoređivanje s drugima sigurno neće omogućiti da se osjećate zadovoljnije sobom. Uvijek ćete naći nekoga tko je – pametniji, uspješniji ili jednostavno bolji. Dakle, umjesto da se uspoređujete s drugima, trudite se biti bolja verzija sebe: radite na sebe i rastite, naučite se istinski voljeti, slavite svoju jedinstvenost i prihvatite svoje nesavršenosti - zbog njih ste posebni i autentični.  

Možda te zanima... Top pet najosjećajnijih horoskopskih znakova Psiha i seks

Ponašaj se kao da vrijediš!

Vaše misli postaju vaša djela, a djela postaju vaš život. Pogledajte se u ogledalo, nasmiješite se i duboko udahnite. Razmislite o svim  ljudima u svom životu koji misle da ste sjajni!  Također, razmislite o svima onima kojima pomažete, koje uveseljavate i koji ovise o vama. Trudite se razmišljati pozitivno i osvijesti koliko ste uistinu važni drugima. Zakoračite hrabro u svijet i ne zaboravite svoju istinsku vrijednost! 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.