Psiha i seks Moje emocije 25. studenoga 2019.

Jedna od tri: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas se u svijetu i Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" pridružio se i Zagreb akcijom nazvanom "Jedna od tri".

Nazivom akcije "Jedna od tri" želi se upozoriti da će jedna od tri žene tijekom života doživjeti neki od oblika nasilja. Anamarija Drožđan - Kranjčec, voditeljica pravnog tima Ženske sobe za HRT je rekla da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 slučajeva neprijavljenih, dok na jedno prijavljeno nasilje u obitelji u prosjeku postoji oko 10 neprijavljenih slučajeva. Istaknula je da je cilj kampanje edukacija građana o problemima nasilja te ohrabrivanje žrtava da prijave nasilje.

Da sve te kampanje dobivaju svoj smisao pokazali su i građanske inicijative koje su odjeknule u javnosti "Spasi me" i "Pravda za djevojčice".

Što je poduzela Vlada RH?

Na stranici Hrvatskog Sabora predstavnici vlasti izvijestili su što su poduzeli protiv nasilja nad ženama: "Ove godine, 24. listopada, Vlada RH uputila je u saborsku proceduru izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku. Izmjenama tih Zakona za mnoga kaznena djela propisuju se strože kazne.

Dosadašnji "spolni odnos bez pristanka" postaje kazneno djelo silovanja. Osim strožih kazni za silovatelje, pooštravaju se one za obiteljske nasilnike. Izmijenjena je i pravna kvalifikacija tjelesnog nasilja kao jedne vrste obiteljskog nasilja. Kako bi se jasnije razlikovalo prekršajno od kaznenog zakonodavstva, tjelesno nasilje kvalificirat će se kao ''fizička sila uslijed koje nije nastupila tjelesna ozljeda' što podrazumijeva guranje, potezanje kose, dijelova tijela i slično. Međutim, ako je kod primjene fizičke sile nastala ozljeda, npr. hematomi, to će se smatrati kaznenim djelom."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock ; Većina ljudi nasilje povezuje isključivo sa fizičkim zlostavljanjem. Međutim, agresivnost se vrlo često manifestira i u obliku verbalne komunikacije.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ujedinjeni narodi su ove godine posvetili jednakosti generacija i osudi silovanja. Kao i prethodnih godina, počevši od 25. studenoga, započet će i globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja završava 10. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Međunarodni dan borbe nasilja nad ženama simbolično se obilježava narandžastom bojom.

Datum 25. studeni izabran je za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. Sestre Mirabel su djelovale kao političke aktivistkinje u Dominikanskoj republici i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu. Godine 1999.  Ujedinjeni narodi službeno su potvrdile 25. studeni kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.