Psiha i seks Seks i veze 16. studenoga 2023.

15 razlika između kontrolirajućeg i brižnog ponašanja

Foto: Guliver/Shutterstock Neki razlozi za prekid zvuče banalno, ali svatko ima pravo ocijeniti što mu je važno u vezi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogim ženama dugo treba da shvate da ih suprug ili partner kontrolira. Kad ih neka bliska osoba upozori da njegovo ponašanje prema njoj nije primjereno ona obično kaže: "On se tako ponaša jer mu je stalo do mene, brine se". Razlika između brižnog i kontrolirajućeg muža postoji i ukratko se može svesti na to što brižni dopušta da sami donosite odluke, a kontrolirajući će vas mučiti krivnjom i vršiti pritisak dok ne odaberete ono što on želi.

Donna Andersen, autorica "Seduced by a Sociopath" i osnivačica Lovefraud Education and Recovery, objašnjava: "Kontroliranje ne počinje naglo. U početku vas tretira kao zlato, a zatim vas polako počinje kritizirati i ne odobravati vaše postupke". Suprug s kontrolirajućim ponašanjem može vas spriječiti da se viđate s bliskim prijateljima i članovima obitelji. Kad se ne ponašate onako kako on želi uskratit će vam svoju ljubav i naklonost. "Kada prestanete ići kamo želite, raditi ono što želite, ili čak odijevati ono što volite jer se brinete što će vam on reći u braku ste s kontrolorom", kaže Andersen i otkriva još znakova po kojima možete prepoznati da vas partner pokušava kontrolirati, takvo ponašanje je emocionalno zlostavljanje.

1. Govori vam da sve što čini, radi samo u vašem najboljem interesu. Vi ste odrasla žena. Kada vam on govori što da radite uz opravdanje da to radi u vašem najboljem interesu to je kontrolirajuće ponašanje, a to nikada nije u vašem interesu.

2. Ponekad se ponaša prema vama kao da ste kućni ljubimac. Dreseri štenaca kontroliraju njihovo ponašanje sistemom nagrade i kazne. Ako primijetite slično ponašanje kod svog partnera, znajte da je uglavnom pitanje vremena kada će vas pokušati kontrolirati udarcima.

3. Ako ne učiniti ono što on kaže, uskraćuje vam naklonost, šuti ili vam čak uskraćuje financije dok ne postigne svoje. Ovakvo ponašanje nije briga. Da mu je stalo do vas, svejedno bi vam dao stvari koje su vam potrebne da se osjećate sretno i sigurno. Tip koji vam uskraćuje naklonost, odbija razgovarati s vama ili vam potencijalno uskraćuje novac je osoba koja vas želi kontrolirati.

4. Ne osjećate se sretno kao prije. To je često znak da se zapravo radi o kontrolirajućem ponašanju koje doživljavate, a ne o brižnom ponašanju. Veliki faktor je ako se bojite provoditi vrijeme s njim.

5. Stalno vas odvaja od prijatelja. Ovo je jedan od najočitijih pokazatelja da je vaš partner zlostavljač. Zlostavljači započinju s provođenjem svog plana uvjeravanjem svojih žrtava da prestanu razgovarati s obitelji i prijateljima. Ponekad čak idu toliko daleko da se osobno umiješaju i pokvare odnose s drugima. Ako to primijetite to je crveni alarm i trebala biste reagirati. Moglo bi vam spasiti život.

Možda te zanima... Ovaj tip žena je uvijek na meti manipulatora, ali to nije njihova krivica Psiha i seks
 

6. Stvari koje on kontrolira zapravo ne čine veliku razliku u životu. Ako pokušava kontrolirati male stvari u vezi, to je znak da želi prijeći na veće stvari. Njemu nije stalo do vas, nego do kontrole koju ima nad vama.

10. Ljudi vas upozoravaju da vas on kontrolira i govore vam da im se ne sviđa način kako se on ponaša prema vama. Pogotovo, ako su to vaši prijatelji i članovi obitelji istaknuli, poslušajte ih! Pokušavaju vas spasiti od osobe koja vas kontrolira!

Možda te zanima... 6 znakova da si u društvu emotivnog manipulatora Psiha i seks

11. Hodate kao po ljusci jajeta ili se brinete što će on misliti o svakoj sitnici. Ovo je znak da ste pod kontrolom. Da je ono što on radi zapravo briga, ne biste "hodali na prstima okolo". Umjesto toga, bilo bi vam ugodno razgovarati s njim o tome što vas muči i kako se osjećate.

12. Ako bolje razmislite, dinamika između vas i njega stvarno je iskrivljena. Nije normalno biti u vezi u kojoj on ima svu moć. Ako primijetite da on sve kontrolira, a vi ga neprestano molite i uvjeravate kako biste postigli nešto što biste ti htjeli, nešto nije u redu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.