Psiha i seks 22. travnja 2021.

Ovaj tip žena je uvijek na meti manipulatora, ali to nije njihova krivica

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene koje su emocionalno dostupne i empatične mogu posjedovati idealne osobine koje muškarci traže u vezi. No, također postaju mete koje muškarci psihopati preferiraju.

Nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje imaju psihopatske osobine mogu biti pouzdanije u uvjeravanje drugih i stjecanju njihovog povjerenja. Studiju "Uspješno i selektivno iskorištavanje u psihopatiji: uvjeravanje drugih i stjecanje povjerenja" napisali su Kristopher J. Brazil, Chantelle J. Dias i Adelle E. Forth. Objavljena je u časopisu "Personality and Individual Differences", a sastojala se od 46 muških studenata koji su na varljiv način pričali o osjećajima. Naime, imali su zadatak sjesti pred kameru i ispričati priču o vremenu kada su se kajali zbog nečega što su činili, a zapravo nisu. Rečeno im je da budu što uvjerljiviji i da će najbolje ocijenjene priče dobiti nagradu.

Zatim su istraživači izabrali 1.060 studenata kako bi pratili reakcije na videozapise. Morali su ocijeniti istinitost i pouzdanost. Kako bi uklonili bilo kakav utjecaj ili pristranost, istraživači su studentima rekli da sudjeluju u studiji o utjecaju na povjerenje putem emocionalnih priča. Kandidat na Sveučilištu Brock rekao je da su muškarci koji su pokazivali psihopatske osobine opisani kao da pokazuju vrlo kontradiktorno ponašanje. "S jedne strane, obično ih se opisuje kao da imaju lažljivu osobnost i to s pravom, budući da rutinski nastavljaju nizati laži jednu za drugom", rekao je Brazil.

Možda te zanima... Ljubavno bombardiranje je zastrašujuća taktika kontrole koju sigurno nisi prepoznala Psiha i seks

„Riječi poput„ neprilagođen “, nesređen “ i „ disfunkcionalan“ često se koriste za opisivanje onih s psihopatskim osobinama, što implicira da s njima nešto nije u redu. "S druge strane, također su opisani kao da sudjeluju u pretjeranim pa čak i sofisticiranim djelima obmane koje sugeriraju da znaju iskorištavati druge radi vlastite koristi", rekao je istraživač.

Nakon studije utvrđeno je da su oni koji posjeduju psihopatske osobine imali tendenciju da budu pouzdaniji i da su povjerenje stekli lakše od drugih. "Oni koji su imali općenitije psihopatske osobine bili su smatrani pouzdanijima jer su uvjerljivo slijedili varljivu priču i tako su je lakše podvalili drugima, rekao je Brazil. Bilo je dokaza da su osobine ličnosti 1.060 sveučilištaraca upravo povezane s osjećajem povjerenja prema 46 muških studenata iz videa.

Brazil i drugi autori ispitivali su varljivu sposobnost psihopata da stekne povjerenje drugih. Utvrđeno je da žene s visokom dozom emotivnosti imaju veću vjerojatnost da favoriziraju psihopatske muškarce. Naravno, studija je rađena na studentima i studenticama, ali brojke govore same za sebe.

Dokazi također pokazuju da psihopatija može imati obilježja iskorištavanja drugih ljudi i ne mora biti poremećaj. "No, mladi muškarci koji imaju više dodirnih točaka sa psihopatskom osobnošću nisu razvili više bioloških simptoma poremećaja", rekao je Brazil. 

Što ovo govori o ženama koje psihopatski muškarci ciljaju i kako se njima manipulira i izigrava?

Nikad nije kriva žena koju je psihopat prevario. Muškarci s visokom psihopatijom često ciljaju žene koje su emocionalno dostupnije kao mete. Žene su tako zatečene u nesretnoj situaciji u kojoj žele biti emocionalno dostupne kako bi imale zdravo partnerstvo, ali riskiraju da ih psihopatski muškarci manipuliraju iz istog razloga. Žena koja dobro izražava svoje osjećaje i nosi se sa svojim emocionalnim blagostanjem vjerojatno je manje zabrinuta za neuspjeh u spojevima zbog svoje samosvijesti.

Možda te zanima... Što se dogodi kad se psihopat zaljubi? Psiha i seks

Budući da psihopatski muškarci mogu tako dobro lažirati emocije i prilagoditi se svojim žrtvama, čak i žene s povećanom sviješću i empatičnim osobinama trebaju biti oprezne prilikom odabira potencijalnog udvarača. Studija se koristi za uočavanje i učinkovito rješavanje psihopatskog ponašanja. Prikupljeni podaci pomoći će istraživačima da saznaju više o osobinama i motivima psihopata, a možda bi mogli dovesti do smjernica kako se žene mogu bolje zaštititi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.