Psiha i seks Moje emocije 24. veljače 2021.

Ljubavno bombardiranje je zastrašujuća taktika kontrole koju sigurno nisi prepoznala

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si ikad doživjela prekomjerno pokazivanje naklonosti, poklanjanje cvijeća i izjave ljubavi u roku od nekoliko tjedana, romantične geste poput ovih mogu se činiti kao prava ljubavna priča iz filma, ali mogu biti i znak za nešto mnogo opasnije.

Tahliah Debrett Barnett, engleska kantautorica poznatija kao FKA twigs nedavno je podnijela građansku parnicu protiv bivšeg partnera Shia La Beoufa, navodeći da ju je glumac tijekom njihove veze podvrgavao fizičkom zlostavljanju, emocionalnim manipulacijama i verbalnim prijetnjama. Izvještaj Twigs o ​​zlostavljanju uključuje detalje o tome kako ju je La Beouf obasipao naklonošću i pažnjom ubrzo nakon što su se upoznali, preskačući ogradu njezina londonskog doma ostavljajući ljubavne poruke i šaljući joj do dvadeset buketa cvijeća dnevno. Ona sada njegovo ponašanje opisuje kao "ljubavno bombardiranje", taktiku koju zlostavljači često koriste za manipulaciju i postizanje svojih ciljeva. Ali, što je zapravo ljubavno bombardiranje? I kako možeš znati jesi li žrtva ove prakse?

Možda te zanima... Zašto narcisoidne osobe zlostavljaju osobe koje vole? Psiha i seks

Što je ljubavno bombardiranje?

U svijetu koji nam govori da ljubavne priče trebaju započeti s opsesijom i žudnjom, ljubavno bombardiranje može biti teško prepoznati. Prema psihoterapeutkinji i savjetnici za veze Denise Dunne, u početku je karakterizirano intenzivnim obožavanjem i osjećajem da je nova veza predobra da bi bila istinita. "Ljubavno bombardiranje opisuje ponašanje muškarca koji te obasipa porukama i pretjeranom pažnjom, obično na početku veze", kaže ona. Ti ćeš se naravno osjećati pomalo ugušenom i kontroliranom.

Ovi ljubavni manipulatori obično žele pridobiti naklonost kako bi kasnije izvršili kontrolu nad svojim partnericom. Žena postaje ovisna o ponašanju odnosno obožavanju koje njezin muškarac u početku pokazuje - kad se ta pažnja povuče, hvataju se za nit kako je na početku bilo sve divno. Ljubavno bombardiranje najčešće je među narcisima, a neki ga poistovjećuju s emocionalnim zlostavljanjem. "Iako je u početku opojno, razdoblje intenzivnog zavođenja vrlo brzo prerasta u nešto suprotno", objašnjava Dunne. 

Jesi li ti ljubavno bombardirana?

Nije svaka pretjerano privržena osoba nužno manipulator i ne treba svaku novu ljubav gledati sa sumnjom. Tatyannah King, certificirana seksualna edukatorica, vjeruje da postoje neki ključni znakovi koji bi mogli ukazivati ​​na to da novi interes potiče ljubavno bombardiranje. "Teško je točno odrediti ljubavno bombardiranje kad se to prvi put dogodi, jer nove veze obično prolaze ono što nazivamo "fazom medenog mjeseca", gdje parovi osjećaju romantičan nalet euforičnih emocija jedno prema drugom", kaže ona. "Međutim, mogli biste primijetiti da se usprkos tome što uđete u vezu s namjerom da polako idete, događa potpuno suprotno, jer će ljubavni manipulator tražiti sve tvoje vrijeme i pažnju. Poslat će ti običnu poruku, nazvat će, zatim još poruku putem društvenih mreža, a vjerojatno će se uznemiriti kad počneš postavljati granice s njim i izbjegavati ga. " Dunne sugerira da bi ljubavno bombardiranje moglo izaći na vidjelo kada se partnerova taktika promijeni i ono pređu u fazu emocionalnog zlostavljanja. "Samo ponekad se ljudi zaista zaljube na prvi pogled", kaže ona.

Kako se nositi s ljubavnim bombardiranjem?

Ljubavno bombardiranje oblik je manipulacije, a ako sumnjaš da ponašanje tvog partnera nalikuje na ovu taktiku, odnos će vjerojatno postati krajnje nezdrav. "Strogo komuniciraj da ne želiš žuriti u vezi i daj partneru do znanja da ti stalno poklanjanje darova i pokazivanje naklonosti stvara nelagodu", kaže King. "Ako im je stalo do tebe i uistinu nema loše namjere, promijenit će svoje postupke nabolje. Međutim, ako se naljute trebaš razmisliti o napuštanju veze čim prije."

Možda te zanima... Kako prepoznati narcisa, ostaviti ga i preboljeti? Psiha i seks

"Ova vrsta psihološke manipulacije uvelike je problematična i vjerojatno se neće razviti u nešto zdravije", kaže ona. "Moj je savjet da izađeš iz veze prekidajući sve emocionalne veze i komunikaciju - netko s narcisoidnim osobinama često će te pokušati primamiti natrag, čak i samo zbog svađe."

Na kraju dana, važno je zapamtiti da stvarnim vezama treba vremena da evoluiraju, a ako se nova ljubav odmah osjeća predobrom da bi bila istinita, ovo bi mogao biti znak upozorenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.