Zdravlje 16. listopada 2019.

Prosvjed "PRAVDA ZA DJEVOJČICE" održava se u subotu!

Foto: Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost / Facebook
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prosvjedi se održavaju u 10 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, u 11 sati na Kontu u Rijeci, u 10 sati ispred zgrade Županijskog suda u Splitu.

U subotu, 19. listopada u 10 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu održava se prosvjed „PRAVDA ZA DJEVOJČICE!“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve.

Prosvjed je organiziran od strane četiri udruge - Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnostŽenska soba - centar za seksualna pravaSpasimeObrani PRAVO NA IZBOR, stoji na Facebook stranici eventa.

U Rijeci i Splitu također se, u subotu, 19. listopada, održava prosvjed. U Rijeci u 11 sati na Kontu, dok se u Splitu održava u 10 sati ispred zgrade Županijskog suda.

Popis ostalih gradova, lokacija i vrijeme održavanja prosvjeda:

  • Zadar, Narodni trg, u 10 sati
  • Pula, Trgu Portarata, u 11 sati
  • Labin, sportski centar Franko Mileta, 12.30 sati
  • Osijek, Trg slobode, 10 sati
  • Varaždin, Trg kralja tomislava u 18 sati
  • Šibenik, ispred Županijskog suda u 11 sati

"Od nadležnih institucija Udruge zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja:

  1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.
  2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.
  3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.
  4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa."

 | Author: Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost / Facebook Foto: Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost / Facebook

Na stranicama Facebook eventa koji je napravljen kako bi građani mogli vidjeti sve potrebne informacije vezane uz prosvjed stoji i  okvirna procjena troškova od oko 10.000 kn, dok će se ostatak novca preusmjeriti u fond #spasime za pomoć žrtvama nasilja.

Donirati možeš i putem doniralice na: http://bit.do/pravdazadjevojcice ili uplatom na

Zaklada SOLIDARNA
Trg kralja P. Krešimira IV 2
Zagreb
IBAN: HR7323900011100948072
opis plaćanja: "Za prosvjed"
SWIFT: HPBZHR2X.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.