Psiha i seks 04. travnja 2024.

I mikrostres crpi energiju i može dovesti do zdravstvenih problema

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi smo mi izloženi brojnim "mikrostresorima", neki od nas više od drugih. Te 'neravnine' na putu naših života tako su neznatne i kratke da ih jedva registriramo, no mogu nam prouzročiti velike zdravstvene probleme.

Mikrostresori se ne mogu usporediti s "makrostresorima", poput primjerice jurnjave automobilom u kojemu prevozite trudnicu koja samo što nije rodila ili činjenice da se vozite automobilom s pokvarenim kočnicama, a da to prethodno niste registrirali. No dok se mikrostres pojedinačno može činiti bezopasnim, kumulativno može znatno crpiti energiju i oštetiti vaše fizičko i emocionalno zdravlje, upozorava troje američkih znanstvenika.

U članku objavljenom u časopisu Harvard Business Review, koji se temelji na istraživanju obrasca življenja 300 osoba zaposlenih na vrlo odgovornim radnim mjestima u multinacionalnim organizacijama i na globalnom uzorku od više od 11.000 ljudi, znanstvenici Rob Cross, Karen Dillon i Kevin Martin iznijeli su na koji način identificirati izvore učestalih mikrostresora i kako umanjiti njihove posljedice.

Cross i Dillon su koautori nedavno objavljene knjige "Učinak mikrostresa: Kako se male stvari gomilaju i stvaraju velike probleme i što poduzeti u vezi s tim". Preporučili su tri načina koji bi mogli pomoći da stavite mikrostresore pod kontrolu:

Započnite malim stvarima

Najbolje je započeti tako da tjedno pokušate riješiti jedan manji problem. Učini li vam se da ne možete u potpunosti vjerovati svojim suradnicima, mogli biste, primjerice s njima o tomu prijateljski porazgovarati. Kažite im na čemu sve radite taj tjedan i upitajte ih kako se nose s vlastitim poslovnim obavezama. To bi moglo pridonijeti izgradnji međusobnog povjerenja i smanjiti vam brige.

Možda te zanima... Oprez: 10 znakova da te stres polako 'ubija', provjeri imaš li ih i ti! Zdravlje

Upravljajte svojim odnosima

Glavni mikrostresor koji je navela većina ispitanika odnosio se na "iscrpljujuću ili negativnu interakciju" s članovima obitelji ili s prijateljima. Rješavanje ovog mikrostresora neće značiti prekid kontakta s tim ljudima, jer najčešće ih ne možete izbjeći, već preoblikovanje međusobnih interakcija koje će na najučinkovitiji način ograničiti izvor mikrostresa, kažu istraživači. Jedan se ispitanik prisjetio redovitih dvoipolsatnih i duljih posjeta svojim roditeljima subotom ili nedjeljom, koji su za njega bili posebno stresni jer im je trajanje bilo neodređeno. 'Lijek' za to u konačnici je bila odluka o jednoipolsatnom ručku s majkom nakon ranijeg odlaska s posla petkom poslijepodne. Tako je ispitanik dobio slobodan vikend za svoje ostale aktivnosti i prioritete.

Možda te zanima... Burnout:"Rastao sam se, ostao bez dobrih prihoda, ali stvari se mogu popraviti" Zdravlje

Pokušajte primijeniti "multidimenzionalan" način života

Bilo da se radi o volonterskom radu, novom hobiju ili širenju društvenog kruga, dodavanje nove dimenzije vašem životu može pridonijeti smanjenju utjecaja mikrostresora, otkrili su istraživači. Kazali su da su najsretniji sugovornici uključeni u njihovu studiju bili sposobniji staviti mikrostresore u širu perspektivu i prepoznati trivijalnosti, velikim dijelom zato što su nove osobe pripadale dvjema ili trima skupinama ljudi izvan njihova poslovnog i obiteljskog kruga, što im je omogućilo da se počnu baviti njima važnim aktivnostima.
To ih je u biti "cijepilo" na mikrostres i pomoglo im da se "uzdignu iznad" stvari koje nisu mogli kontrolirati i na koje nisu mogli utjecati.

samozadovoljavanje Možda te zanima... Samozadovoljavanje kao taktika za oslobađanje stresa Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.