Psiha i seks 23. ožujka 2023.

Ed Sheeran: "Borim se s poremećajem hranjenja i neću više šutjeti o tome"

Foto: Instagram @teddysphotos Ed Sheeran ispričao je kako prolazi kroz periode prejedanja i čišćenja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nekada se smatralo da muškarci ne mogu imati poremećaje hranjenja te su čak bili izuzeti iz istraživanja na tu temu, no danas je poznato da su gotovo trećina oboljelih upravo muškarci.

Poremećaji hranjenja nisu novost i o njima se govori već dugo godina, no manje kada su u pitanju muškarci. Svoje iskustvo s upravo ovakvim problemom ispričao je pjevač Ed Sheeran za Rolling Stone. "Imam pravi problem s prehranom", rekao je i objasnio kako baš kao njegov mentor Elton John ima periode prejedanja i zatim čišćenja. Dodaje kako mu je o tome bilo teško govoriti zbog stigme i srama koji dolazi s njima. "Postoje određene stvari o kojima mi je kao muškarcu izrazito neugodno govoriti", objasnio je Sheeran i rekao kako je upravo to razlog zašto je odlučio progovoriti o svom problemu. "Dobro je biti iskren jer mnogo muškaraca ima isti problem, ali to i skrivaju", zaključio je. 

Muškarci često smatraju da se radi isključivo o ženskoj bolesti

Liječnica Kimberly Dennis, članica savjetodavnog vijeća u National Eating Disorders Association (NEDA) objašnjava za SELF kako se dugi niz godina smatralo da poremećaji hranjenja utječu samo na mršave bijele žene. "Takvo razmišljanje šteti velikom dijelu populacije uključujući muškarce", dodala je Dennis. Prema podacima koje je objavila NEDA, čak trećina osoba s poremećajima hranjenja su upravo muškarci. 

Budući da se većina poruka oko znakova i opasnosti poremećaja hranjenja fokusira isključivo na žene, mnogi muškarci često nisu ni svjesni da je njihov problem poremećaj hranjenja. Dr. Dennis pojašnjava kako muškarci posebno osjećaju sram jer smatraju da se radi o ženskoj bolesti te da nije nešto što se može dogoditi njima, a čak i ako shvate što se događa, manje su šanse da će potražiti pomoć. 

"Budući da je koncept toksične muževnosti kulturna norma, takav način razmišljanja jednostavno sprječava muškarce da traže i dobiju pomoć", opisuje liječnica i napominje da su istraživanja pokazala da je manja šansa da će muškarci dobiti pravu dijagnozu osim ako se ne radi o ekstremnim slučajevima poremećaja hranjenja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

Prevelika briga oko zdrave prehrane također se smatra poremećajem hranjenja

Kada spominjemo poremećaje hranjenja, obično je svima u mislima lik mršave žene koja odbija jesti, no poremećaji hranjenja dolaze u raznim oblicima. Jedan od oblika poremećaja hranjenja je često skriven iza krinke zdravlja i zahvaća upravo muškarce. Radi se o muškarcima koji smatraju da im je kulturnim normama nametnuto da budu snažni i imaju velike mišiće te stoga provode previše vremena u teretani, unose velike količine proteina te si strogo ograničavaju konzumaciju masti i ugljikohidrata. 

Tjelovježba i balansirana prehrana sami po sebi nisu problem, no ako briga oko njih počinje nadjačavati sposobnost normalnog svakodnevnog života, tada se radi o poremećaju hranjenja, objašnjava za CNN Stuart Murray, stručnjak za poremećaje hranjenja i profesor na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji. Poremećaj hranjenja se može vidjeti kroz određena ponašanja, primjerice ako osoba važe svaki zalogaj koji pojede te vagu nosi čak i u restoran ili na druženje s prijateljima. 

Murray se slaže kako bi se o ovoj temi trebalo više razgovarati. Napominje i kako se neki pomaci već vide jer se iz prijašnjih istraživanja često izuzimalo muškarce pod pretpostavkom da ne mogu razviti poremećaj hranjenja. Iako to danas više nije praksa, potrebno je napraviti još mnogo toga kako bi se podigla svijest o tome da poremećaji hranjenja nisu ograničeni samo na mršave žene. 


Možda te zanima... Poremećaji hranjenja -sve veći javnozdravstveni problem! Zdravlje Vedrana Fontana Mikulić Možda te zanima... Intuitivna prehrana, nije isto što i 'jesti kad vam dođe', ovako to ide Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.