Psiha i seks Moje emocije 23. rujna 2018.

Djevojke i mlade žene su nesretnije nego prije 10 godina

Simptomi raka
Foto: Guliver/Shutterstock Svi ovi simptomi često se pripisuju promjeni prehrane ili načina života, no važno je redovito se odazivati na preventivne preglede
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ispiti i pritisak društvenih mreža učinili su djevojke i mlade žene drastično manje sretnima nego prije 10 godina, otkrila je nova studija.

Prošlo desetljeće, društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i Instagram postale su popularne, prosječni Britanac provjeri ih 28 puta dnevno. Ta fiksacija na društvene mreže odrazila se i na mentalno zdravlje mnogih djevojaka i mladih žena. Girlguiding je proveo istraživanje kojim je došlo rezultata da su stres i pritisci smanjili sreću djevojaka.

The Independent ističe da se samo četvrtina djevojaka i mladih žena u dobi od sedme do 21. godine smatra sretnima za razliku od istraživanja iz 2009. godine u kojem 41% žena reklo da su sretne. 

Zena-Tuga1 Možda te zanima... Izvana sreća - iznutra tuga: Kako prepoznati osobu koja je tiho depresivna? Psiha i seks Sreća_1 Možda te zanima... Sreća je generator uspjeha Psiha i seks

Društvene mreže stvaraju stres

Nadalje, 59% djevojaka i mladih žena u dobi od 11. do 21. godine navelo je da su društvene mreže jedan od glavnih uzroka njihovog stresa, a 69% pritisak pripisuje polaganju ispita i testova. 

Girlguiding je ispitao 1903 djevojaka i mladih žena u dobi od sedme do 21. godine, a zatim su ga usporedili s istraživanjem prije 10 godina. Glavna istraživačica u Girlguidingu Amanda Medler kaže da treba poduzeti akcije kako bi se bolje brinulo o mentalnom zdravlju djevojčica i mladih žena koje se redovito osjećaju nesretno. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock "Ova poruka djevojaka i mladih žena nije mogla jasnije dočarati ozbiljnost problema s kojim se suočavaju svakodnevno i koji negativno utječe na njihove živote", kaže Medler. 

"Nije dovoljno znati da današnje djevojke nisu sretne i da sve više njih ima ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem nego prethodnih godina. Sada je vrijeme za akciju, slušanje djevojaka, a sve organizacije, vlade, škole i roditelji trebaju raditi zajedno kako bi poboljšali živote svih djevojaka i mladih žena."

Izzy, 17-godišnja članica Girlguidinga smatra da djevojke koje se osjećaju nesretno moraju biti uvjerene da će se njihov glas čuti i da će biti shvaćene ozbiljno. 

"Istraživanje posljednjih deset godina ne daje sjajnu sliku djevojkama i mladim ženama, ali ohrabrujuće je vidjeti neke pozitivne promjene. Djevojke se osjećaju sposobnije otvoreno razgovarati o mentalnom zdravlju, kao i povećanom broju djevojaka koje govore o takvim problemima. Ali činjenica da je samo 60% djevojaka koje su osjetile da se njihov glas čuo i da je napravio određenu razliku, pokazuje da je potrebno više učiniti za djevojke i mlade žene da se ne boje govoriti o svojim problemima, stajalištima i mišljenjima."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.