Psiha i seks Seks i veze 20. srpnja 2021.

8 načina kako smiriti partnera kad je ljut i u obrambenom stavu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako je tvoj suprug inače sjajan tip osim što ne zna najbolje kontrolirati svoju ljutnju pa onda to njegovo stanje utječe na tebe i cijelu vašu obitelj to nije razlog da se povučeš, nego da mu pomogneš da se smiri.

Suočavanje s bijesnim mužem prilično je frustrirajuće, a ponekad čak i zastrašujuće. Međutim, to ne znači da se moraš potpuno izolirati od svoje druge polovice. Znaj da je osoba koja može igrati najmoćniju ulogu u smirivanju osobe u hiperobrambenom stavu  zapravo njegova supruga. Briga za supruga, uzimajući u obzir njegovu dobrobit (kao i tvoju vlastitu) i učenje novih načina izražavanja osjećaja i deeskalacije sukoba može ti pomoći da umanjiš problem bijesa s kojim se tvoj suprug ne nosi najbolje i vratiš malo mira u vaš dom. Your Tango donosi osam načina kako smiriti osobu kada je ljuta. Sve započinje razumijevanjem ljutnje, zatim razrješavanjem i povezanosti.

Gledaj njegovu ljutnju kao poziv u pomoć

Ljutnja je znak da nešto treba riješiti. To je poput svjetlosnog indikatora na nadzornoj ploči automobila koja ti signalizira da je nešto isključeno. U ovom slučaju, da je tvoj suprug u psihološkoj nevolji. Ponudi mu pomoć. Pitaj ga što možeš učiniti kako bi se on osjećao bolje. Ako se potrudiš razumjeti što ga ljuti, možeš mu olakšati stres i bolje se suočiti s izazovom.

 

Ostani smirena (čak i kad on nije)

Kad se tvoj muž ili partner razljuti, prirodno je da se i tvoj temperament rasplamsa. Ako i žestoko reagiraš na njegovu ljutnju napetost će samo eskalirati. Zapamti, tvoj cilj je smanjiti tu energiju. Sigurno ti neće biti lako ostati smirena, ali pokušaj biti strpljiva. Kad osjetiš kako ti se temperament diže, zastani udahni, izdahni, a zatim reagiraj promišljeno (umjesto da reagiraš emocionalno ili obrambeno).

Učini da se osjeća emocionalno sigurnim

I muškarcima je emocionalna sigurnost potrebna jednako kao i ženama. Reci mu da ćeš biti uz njega (naravno samo ako to i misliš). U mnogim su slučajevima tjeskoba i bijes posljedica ozljede ili ranjivosti. Muškarac će se osjećati emocionalno sigurno s iskrenom i emocionalno dostupnom ženom. Reci ljubazne stvari svom mužu i izbjegavajte ga kritizirati ili patronizirati. Osim toga, pažljivo slušanje pomoći će mu da se osjeća podržano.

 

Budi suosjećajna

Suosjećanje je rješenje za njegovu ljutnju. Kada se tvoj suprug osjeća frustrirano ili ljutito, pokušaj da te njegove osjećaje pretvoriš u pozitivne, ravan je nemogućoj misiji. Ali zapravo je moguće jer sav taj bijes koji on osjeća jednako je negativan za tebe kao i za njega. On je odgovoran za svoje riječi i postupke, ali pronalazak suosjećanja za njegovu borbu protiv intenzivnih reakcija može oboma pomoći da se osjećate bolje.

Ne pretpostavljaj

Pretpostavka ili "čitanje misli" često donosi više štete nego koristi. Dakle, nemoj pretpostavljati da znaš razlog zašto se tvoj suprug ljuti. Postavljaj pitanja kako bi razjasnila motive svog supruga i raspitaj se o njegovim potrebama. S poštovanjem se raspitaj o promjenama koje primijetiš u njegovom ponašanju ističući razlog svoje zabrinutosti i ono što je najbolje za oboje. Otvoreni razgovor daje nevjerojatne rezultate.  

Možda te zanima... One su jednorozi: Žene koje izlaze isključivo s parovima, a ovo su njihovi motivi Psiha i seks

Aktivno ga slušaj

Ljutnja eskalira kad tvoj partner osjeća da ga se ne čuje i ne poštuje. Komunicirajte izravno i aktivno ga slušaj jer će se tako osjećati shvaćenim i podržanim. Pokušaj se osjetiti povezno s onim što on govori. Svi želimo biti shvaćeni i podržani. Tvoj muž se osjeća jednako. Neće se osjećati povezano s tobom, ako ne smatra da shvaćaš što on govori ili osjeća.

Primijeti kad odlazi u ljutnju što prije  ( ne negiraj male znakove)

Prevencija je bolja od liječenja u smislu ulaganja potrebne energije i napora u saniranju posljedica. Rana intervencija ili sprječava bijes ili ga barem jača. Što prije prepoznaš ljutnju u sebi ili u mužu, to je veća tvoja sposobnost da odgovoriš i upravljaš situacijom prije nego što ona izmakne kontroli.

Nađite zajednički jezik

Uspješni parovi ne pokušavaju izbrisati svoje razlike. Umjesto toga, pokušavaju uključiti elemente s obje strane svojih raspoloženja kako bi pomogli služiti odnosu u cjelini. Pokušajte pronaći zajednički jezik. Ovo tvom suprugu šalje jasnu poruku da ste zajedno. Stvari će se poboljšati samo, ako oboje radite timski radi zajedničkog interesa. Suočavanje s bijesnim mužem teško je i može se dogoditi da stvari eskaliraju brzo i neočekivano.

 
 

Provedba učinkovitih koraka pomoći će ti da se suočiš s ovim izazovnim pristupom. Dakle, budi mudra, strpljiva, suosjećajna i zrela i naravno isto očekuj i zauzvrat.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.