Psiha i seks Moje emocije 19. srpnja 2021.

4 stvari koje možemo naučiti samo iz vlastitih ljubavnih veza

Foto: shutterstock Veze su izvor sreće, često i nesreće, a definitivno pozicija u kojoj puno učimo o sebi i drugome
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdrave veze čine nas sretnima i daju nam snagu. Također nas podučavaju važnim vještinama i lekcijama koje su nam potrebne za cijeli život. Donosimo ti četiri primjera.

Veze mogu biti vraški iscrpljujuće. U krajnjoj liniji, koštaju vrijeme, a obično i energije. Moramo raditi kompromise, ali često se javljaju nesporazumi i sukobi s kojima se onda moramo nositi. Naše nas veze uzbuđuju i zauzimaju prostor u našem životu - iznutra i izvana. Pa ipak, naša prijateljstva, ljubavne i druge društvene veze vjerojatno su najveće blago koje imamo.

Psiholozi, istraživači sreće, sociolozi, medicinski radnici i većina drugih koji se bave ljudima i njihovim zdravljem, slažu se da ne bismo mogli živjeti bez veza. Usamljenost nas muči, a na kraju čak i ubija. Naš društveni osjećaj jedno je od naših najbitnijih obilježja i u velikoj je mjeri zaslužan za naš evolucijski razvoj.

 

Naše nas osobne veze ne čine samo sretnima, zdravima i ljudskima, nego kroz njih stječemo brojne vještine koje nam pomažu u drugim područjima našega života. Na primjer...

4 stvari koje najbolje možemo naučiti u svojim vezama

Postaviti zdrave granice

U odnosima s ljudima koji su nam bliski možemo vježbati brigu o sebi i pokazivanje granica drugim ljudima kad je to potrebno. Naime, znamo i možemo vjerovati da nam voljeni neće dugo uzimati za zlo kad kažemo ne ili jasno stavimo do znanja da su prešli granicu i zbog toga se osjećamo nelagodno. U zdravim vezama doživljavamo da je u redu reći ne, a to nam pomaže da to učinimo i u drugim kontekstima, na primjer na poslu ili u odnosu na društvene norme i vrijednosti koje se ne podudaraju s našima.

Otkriti tko smo

U našim intimnim, privatnim vezama doživljavamo ono što nas definira izvan profesionalnih vještina, discipline ili uspješnosti. Doznajemo što drugi cijene kod nas, kako nas doživljavaju, ali i koje nam situacije mogu predstavljati izazove. Slika koju naši prijatelji, partneri, roditelji, braća i sestre imaju o nama obogaćuje i upotpunjava našu sliku o sebi. Pomaže nam da shvatimo svoj identitet i svoju vrijednost. Kroz naše veze možemo naučiti osjećati i vjerovati da smo jedinstveni i nezamjenjivi. I da ne moramo učiniti ništa kako bismo zaslužili svoje mjesto na ovoj zemlji.

 

Rasčlaniti i izraziti svoje osjećaje

Možemo marljivo pisati dnevnik i na taj način reflektirati i organizirati svoje osjećaje. Ali, raspravljati o tome s drugom osobom ili proživjeti to u društvu ima drugačiju kvalitetu i ponekad pruža mnogo više jasnoće od „razgovora između svoje duše i nje same“ (pozdrav Platonu). Na primjer, prijatelj može postavljati pitanja koja nikada ne bismo sami smislili i koja nam pomažu u napredovanju. Razumijevanje koje doživljavamo može nam oduzeti komadić osjećaja tereta, a druga perspektiva može proširiti naš pogled. Naše veze pomažu nam u upravljanju osjećajima i uče nas dijeliti ih s drugima i da je dobro to činiti.

Opraštati

U našim vezama doživljavamo da ljudi griješe i ponekad nas povrijede, ali obično nikad ne misle loše. Kroz svoje voljene osobe učimo opraštati drugima. Razvijamo razumijevanje i shvaćamo da nitko nije, a niti mora biti savršen. Također naučimo koliko je dobro i važno opraštati i sklapati mir. U konačnici, ovo nam pomaže naučiti opraštati samoj sebi kad ne uspijemo ispuniti vlastita očekivanja.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.