Psiha i seks Seks i veze 11. listopada 2018.

7 elemenata koji definiraju intimnu vezu

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Intimnost uključuje osjećaje emocionalne bliskosti i povezanosti s drugom osobom i želju da podijeliš svoje najdublje misli i osjećaje. O intimi obično učimo kroz odnose oko nas, osobito unutar naših obitelji, no koji su to ključni elementi kojima se postiže intimnosti?

Znanje

Prilikom oblikovanja dubokih, intimnih odnosa dijelimo veliku količinu osobnih podataka koje nemamo želju dijeliti s drugima. Naravno, količina informacija može se razlikovati od jedne osobe do druge; istraživanja pokazuju da žene u prosjeku dijele više intimnih informacija s prijateljima i partnerima, u usporedbi s muškarcima kojima su intimnije teme rezervirane za partnerice. Bez obzira na to, s našim intimnim partnerima osjećamo sigurnost pri dijeljenju naših najdubljih snova, želja, strahova, trauma i ciljeva za budućnost. Općenito, ovo je uzajamni i postupni proces.

Međuzavisnost

Partneri u intimnim odnosima imaju tendenciju biti međusobno ovisni, pri čemu svaki partner utječe na drugoga. To može biti od odabira mjesta gdje će jesti do mjesta gdje će živjeti. 
 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Briga 

Briga je još jedan važan element zdravog intimnog odnosa, postoji znatna količina brige jednog partnera za drugog, a to se razlikuje od brige za druge osobe. Intimni partneri pokazuju zabrinutost za drugog partnera. Dok se izražavanje brige može razlikovati od jedne osobe do druge (na primjer, različiti komunikacijski stilovi ili različito izražavanje ljubavi), intimni partneri imaju tendenciju istinske, nesebične skrbi jednog za drugog. 

Povjerenje 

Prema nekima, povjerenje je ono što drži ostalih šest elemenata intimnosti zajedno. Povjerenje je koncept koji ne možemo jasno definirati, ali ga svakako osjećamo. Povjerenje je pouzdanje u drugu osobu da se ponaša na častan i pošten način ili da nam neće namjerno uzrokovati štetu. 

Komplementarnost 

Zdravi intimni odnosi uključuju partnere koji jedno drugom odgovaraju u potrebama. To znači prepoznavanje, razumijevanje i podržavanje jednog drugoga, i to u doba boli (npr. gubitak roditelja ili posla) i dobitka (npr. dobivanje promocije, najave trudnoće). Kad se svaki partner osjeća kao da drugi zadovoljava svoje potrebe, to kulminira osjećajem poštovanja i ljubavi

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zajedništvo 

Nakon određene točke unutar zdravog intimnog odnosa, svaki partner prepoznaje tijesnu vezu i mijenja svoj pogled s "ja" u "mi". Na primjer, na početku odnosa, partner može reći: "Ivan i ja idemo na izlet ovaj vikend", kad se odnos produbljuje, oba partnera mijenjaju svoje stajalište o sebi, kao i njihovom leksikonu: "Ovog smo vikenda išli u restoran."

Predanost

Konačno, unutar intimnog odnosa postoji zajednička volja da se veza nastavi, što dodatno dopušta rast ostalih šest sastavnica intimnosti. S idejom da se odnos nastavlja neodređeno vrijeme, povjerenje se produbljuje, zajedničko znanje se povećava, a briga i zajedništvo pojačavaju. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.