Kolumne 02. srpnja 2018.

Iscjeljivanje loših veza: U kojim slučajevima je moguće, a kada je bolje otići

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izreka 'muškarci su s Marsa, a žene s Venere' nije besmislena. Iza toga se kriju mnoge teorije o odnosima i različitostima između muškaraca i žena. Većina muškarca smatra, ako im se žene požale da moraju odmah riješiti njihov problem, ali one većinom želi da ih se sasluša i da dobiju potporu.

S druge strane žene su začuđene, ako muškarci uđu u fazu povlačenja i odlaska u svoju 'spilju'. Neke posumnjaju: "Zamišljen je, odsutan, sigurno je u pitanju neka atraktivna žena koja ga je osvojila." U nekim slučajevima je to istina, ali muškarci se ponekad povuku u svoju „spilju“ gdje se odmaraju od obveza, briga i odgovornosti prema svijetu. Mnoge žene to ne prepoznaju pa pokušavaju prodrijeti u partnerovu dušu kroz lagano provociranje.

Kada nastupe nerazumijevanje i neizrečena očekivanja

Kad partneri ne kažu jedno drugom što žele ili što ih muči i stalno se međusobno kritiziraju, sigurno je da duh ljubavi nestaje. Javlja se nepopustljiva borba za moć u kojoj svaki od partnera nastoji prisiliti onog drugog da zadovolji njegove potrebe. Zanimljivo je kako mnogi parovi ostanu zauvijek u tom ljutitom, neprijateljskom raspoloženju. Misao koja često prodire u našu svijest je: "Gdje je nestala osoba za koju samo se vezali?"

Možda te zanima... Blokirana grlena čakra onemogućava jasno izražavanje i povećava kritičnost Kolumne Možda te zanima... Kako otvoriti srčanu čakru i uživati u sebi i drugim ljudima Kolumne
Počinjemo sumnjati da se naš partner promijenio od vremena kada smo bili zaljubljeni ili smo se zeznuli u procijeni njihove naravi. Iluzija romantične ljubavi nas lagano napušta i strpljivo očekujemo da će partner shvatiti što nam treba, ali on ne prepoznaje što želimo pa se na kraju prizemljimo. Odlučujemo se za bračnu terapiju ili u najgorem slučaju za razvod. Bračni savjetnik sigurno će brzo shvatiti bolne točke naše loše komunikacije i dati nam korisne savjete.


Unutar veze partner nam daje mnoge dokaze o svojim mislima, osjećajima i željama, ali sve ne registriramo jer nam je jednostavnije odbijati i ne opterećivati se tim često prikrivenim signalima. Ako je pak, partner izuzetno zatvoren u komunikaciji, često prikriva povrede iz djetinjstva koje su mu nanijele emocionalnu štetu. Tada bismo mu trebali pomoći da se iscijeli, ali zbog  površnosti u slušanju i nepotrebne kritičnosti, ugrađujemo u partnera nove povrede.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iscjeljivanje odnosa počinje premještanjem fokusa sa sebe na drugoga

Kako bi se partnerska veza popravila, potrebno je prestati očekivati da će se vanjski svijet pobrinuti za nas i preuzeti odgovornost za naše iscjeljivanje. Proces se ne događa automatski, lako, bez određivanja onog što želimo i bez uzvraćanja. To je potrebno učiniti tako da usmjerimo svoju energiju na liječenje partnera. Kada usmjerimo energiju sa sebe prema partneru, počinje psihološko i duhovno iscjeljenje na dubljoj razini. Važno je da vježba proširivanja – davanja energije postane naš uobičajeni način rješavanja sukoba i kritike. Tada se događa pomak na putovanju prema savršenom odnosu.

Naša veza se tada temelji na uzajamnoj brižnosti i ljubavi. Odnosno ljubavi koju najbolje opisuje grčka riječ - agape. To je ljubav koja prelazi obično iskustvo jer životna snaga teče od nas prema našem partneru, bol prošlosti polako nestaje i oboje doživljavamo stvarnost svoje čiste cjelovitosti. Tek kada postignemo to savršeno stanje, postajemo svjesni koliko malo nam treba za sreću.

Depresija kao posljedica emocionalnog nezadovoljstva

Prema holističkom obrascu emocionalna razina ljudskog bića, što znači unutrašnji emocionalni i duhovni svijet, određuje sve ono što se očituje na fizičkoj razini života. Tako su neizražena ljutnja i negodovanje ključni čimbenici koji izazivaju visoki krvni tlak. Kao i kod većine bolesti, negativna se energija nagomila prije nego što se poremećaj pokaže na fizičkom tijelu. Tada je potreban bioenergetski tretman kako bi spriječio daljnji razvoj bolesti i popravio nastalu štetu na energetskom tijelu. Postoji izravna veza između stresa koji remeti zdravlje i životnu ravnotežu te pojave tjelesnih simptoma. Depresija uvijek oslabljuje protok energije kroz tijelo kao i njenu kakvoću.

Opis iscjeljenja

Snježana (29 g.) žalila se neko vremena na bezvoljnost popraćenu strahom i pritiskom u glavi. Par mjeseci prije doživjela je krah dugogodišnje veze s dečkom s kojim je već imala dogovoreno vjenčanje. Osjećala se odbačeno, bezvrijedno i osamljeno.
Posjećivala je psihijatre bez većeg uspjeha. Svakodnevno je uzimala sredstva za smirenje. Osjećala je da postaje ovisnik o tim tableticama koje su joj pomagale kako bi lakše zaspala. San joj se činio poput bijega od stvarnost, a jutarnja buđenje izazivala su u njoj osjećaj besmisla. Kročiti u novi dan bez voljene osobe i odnosa kojeg je gradila godinama budio je u Snježani osjećaj duboke tuge.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava


Odlučila je krenuti na bioenergetske tretmane o kojima nije znala ništa. Rezultati su bili iznenađujući jer se već nakon tri tretmana počela osjećati sretno i ispunjeno, bila je puna planova i činilo se da joj život nudi bezbroj izazova. Tuga i bol koju je nosila u duši jednostavno su se raspršili. Ubrzo je spoznala kako se prekidom veze s osobom koju je smatrala svojom srodnom dušom zapravo spasila. Otvorila je novu stranicu svog života, a odnos s bivšim partnerom doživjela je kao iskustvo koje je morala proći i nešto naučiti iz toga. Shvatila je da ju je taj odnos potpuno gušio, bili su različitog temperamenta i drugih interesa. Ona je voljela društvo, sport i umjetnost, a on je bio znanstvenik, tihe i mirne naravi. Takav odnos bio bi mučenje za oba partnera.

Recept za sreću

Dano nam je sve kako bismo bili sretni, ali većina nas to ne zna prepoznati. Um, duša i srce su potpuno koordinirani za sreću, samo je trebamo potražiti na pravomu mjestu.

Više savjeta kako postići harmoniju tijela i duha možete pronaći u knjizi Biserke Blašković "Savršeni put do iscjeljenja". www.hareom.hr http./biserkablaskovic.com

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.