Psiha i seks 05. listopada 2022.

6 znakova da si žrtva lažne ljubavi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako partnera ne zanima kako si provela dan ili ne želi planirati budućnost s tobom, postoje šanse da vaša ljubav nije istinita

Leptirići na početku veze mogu te natjerati da se upustiš i u odnose za koje možda podsvjesno znaš da neće biti uspješni. Jednom kada dvoje ljudi uđe u romantični odnos, moramo prihvatiti da će biti kompromisa i da ćemo se morati prilagoditi životu u dvoje, no postoje granice takvog prilagođavanja.

Ponekad jedna strana daje više od druge što može biti način na koji uspješno funkcionirate, ali može lako prerasti i u problem te dovesti do pojave takozvane lažne ljubavi. U tom slučaju, jedan od partnera se pravi da je sve u redu i ne želi priznati da veza ne funkcionira dok u isto vrijeme u njoj ne vidi budućnost nego trenutnu korist. Možda u toj vezi ostaje samo zbog seksa, a možda te drži "na rezervi" dok ne nađe nekoga tko će mu više odgovarati. 

Postoji nekoliko znakova koji upućuju da si žrtva lažne ljubavi i da te partner ili partnerica iskorištava. Ako prepoznaš neke od njih i u svojoj vezi, svakako je vrijeme za ozbiljan razgovor. 

Razgovori su monotoni i "suhi kao pustinja"

Svi znamo da je ključ svake uspješne veze dobra komunikacija. Ako je osoba s kojom si u vezi nezainteresirana za ono što imaš reći, nikada te ne pita kako ti je prošao dan, ne obraća ti se osim ako nešto ne treba od tebe ili šuti čak i kad joj se obratiš, to je jedan od prvih znakova da joj nije stalo do tebe. Ako ga ne zanima ništa o tebi, u vezi se nalazi iz nekih potpuno drugih razloga koji nisu prava ljubav. 

Pokušava te promijeniti

Poprilično je normalno da dvije osobe u vezi imaju neke osobine ili radnje koje se drugoj osobi ne sviđaju jer na kraju dana, nitko nije savršen i ne treba biti. Zdrava veza leži na prihvaćanju tih navika i partnera kao osobe koja je nesavršena, ali smo se upravo u nju takvu i zaljubili. Ako te voljena osoba konstantno kritizira za neko ponašanje koje je dio tvoje osobnosti i pokušava te promijeniti, to je znak da te ne voli takvu kakva jesi. Nikada ne dozvoli partneru da te mijenja jer ti nisi dužna oblikovati se u osobu koja mu odgovara nego trebaš uživati u ljubavi osobe koja te prihvaća onakvu kakva jesi. 

Ne trudi se pronaći rješenje za problem

Ako pak i predstaviš partneru problem na koji si naišla u vezi, normalan odgovor trebao bi biti pronalazak zajedničkog rješenja. Osoba koja te ne voli se neće potruditi pronaći rješenje za problem jer to iziskuje previše truda oko osobe do koje joj nije stalno. Niti jedna veza nije bez svojih problema i zato je važno uložiti zajedničke napore da se oni riješe na način da su oba partnera zadovoljna. 

Ne planira budućnost s tobom

Ne kažemo da jednom kada uđeš u vezu s nekim trebaš isplanirati cijeli život do najmanjeg detalja, no planiranje određenih stvari u budućnosti je nešto što ti može dati malu dozu osjećaja sigurnosti. Zaljubljene osobe rado će maštati o kući koju će kupiti ili hoće li možda imati kućnog ljubimca, no ako tvoj partner odbija sudjelovati u sličnim razgovorima, možda se radi o strahu vezivanja ili lažnoj ljubavi. Takva osoba će pokušati izbjegavati slične teme i pronaći izgovore zašto ništa od toga nije dobra ideja. 

Izražava ljubav pred drugima, ali nikada kada ste sami

Ako tvoj partner pred svim prijateljima i na društvenim mrežama govori kako te voli i da ste u sretnoj vezi, a kada ste sami ne pokazuje tu istu ljubav, velika je šansa da se radi o lažnoj ljubavi. Takva osoba često pravi predstavu oko vaše veze kako bi se odnos činio savršen i njihov ugled ostao sačuvan, a s druge strane ti ne posvećuje dovoljno pažnje niti ti drugim postupcima pokazuje da te voli dok ste sami. Ljubav se pokazuje djelima, a ne riječima.
 

Možda te zanima... Recept za dužu i uspješniju vezu je što više svađe! Potvrdilo istraživanje Psiha i seks

Nisi mu prioritet

Ovo može biti i najbolniji dio lažne ljubavi. Ako partner stalno otkazuje dogovore u zadnji čas i traži izgovore da ne provede vrijeme s tobom, brzo ćeš osjetiti da vaša veza propada. Svakome se događa da mora otkazati pokoji dogovor zbog nepredviđenih događaja, no ako partner otkaže romantičnu večeru kako bi otišao na druženje s prijateljima, to je jasan znak da mu nisi prioritet i da njegova ljubav nije stvarna. 
 

Možda te zanima... 5 tajni koje zrele žene znaju o ljubavi Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.