Psiha i seks 08. veljače 2021.

Što kada tvoj šef favorizira muškarce?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge žene ne shvaćaju da im je šef ženomrzac. No, žalosna je istina da muškarci koji mrze žene često postaju vođe sa znatnim utjecajem.

Što znači da ćeš zasigurno u nekom trenutku svoje karijere imati iskustva sa šefom koji osjeća odbojnost ili nesklonost prema ženama. Rasprava o mizoginim menadžerima i vođama pokazuje da ponašanje i pristup takvog nadređenog šefa može ostaviti prave psihološke ožiljke. Istraživanje na Sveučilištu u Arizoni otkrilo je da iskustvo s lošim šefom može ostaviti posljedice slične simptomima PTSP-u.

Boss Možda te zanima... Tipovi šefova i kako postupati s njima Psiha i seks

Stoga, pročitaj i utvrdi pokazuje li tvoj šef znakove mizoginije, prema Brynn Johnson za Psychology Today.

Favoriziraju druge muškarce

Još uvijek čekaš na tu promociju i unaprjeđenje? Ali ništa od toga? Žao nam je što čujemo da ga je tvoj šef ženomrzac dao već muškom kolegi, iako je obećao da će naporan rad i predanost rezultirati nagradom na temelju zasluga. Ženomrzac daje obećanja i rijetko ih ispunjava kad su žene u pitanju. S muškarcima? Njegova je riječ zlato.

Nema obzira ili poštovanja prema tvom vremenu

Ponovno otkazan sastanak? Šef se jednostavno nije pojavio? Ostavljajući te u tijesnoj uredskoj sobi uznemirenu i pitajući se što si pogriješila? No, znaš da si sve učinila upravo onako kako treba i da također nikad nije propustio sastanak s muškim suradnikom.  Dakle, šef ženomrzac ne gleda na tvoje vrijeme i na tvoje obveze, no očekuje puno poštovanje prema njegovom rasporedu i obvezama.

Možda te zanima... #Nisam tražila: Važna poruka ženama koje doživljavaju seksualno nasilje ili uznemiravanje Psiha i seks

Mizogin šef odbacuje ženske ideje (ili ih krade)

Osjećaš li se kao da si nevidljiva? Šef ženomrzac uvijek će prihvatiti ideje tvojih muških kolega. No, kad ti ponudiš legitimne, kreativne ideje, pravi se gluh. Ili još gore, jednostavno će bez pardona ukrasti ideje.

"Jednom sam imala sjajnu ideju za promociju. Podijelila sam to sa svojim šefom, ali on je na to slegnuo ramenima. Sljedeće što sam vidjela bila je TV reklamu za moju tvrtku, koja nudi briljantnu promociju, a učinila mi se vrlo poznatom.", kaže Brynn Johnson, životna trenerica.

Mrze kada je netko bolji od njih

Jesi li pobijedila svog šefa na natjecanju? Sretno s posljedicama.

"Jednom sam sudjelovala u izazovu za inovacije u cijeloj tvrtki. Moj suigrač i ja razvili smo forum za pravnu industriju. Dobili smo prvu nagradu. Jedino što mi je šef rekao nakon naše pobjede bila je samozadovoljna primjedba o tome kako sam pogrešno upotrijebila izraz algoritam. No, ne brinite - iskreno je čestitao muškom kolegi", kazala je Johnson.

Mizogini šef namjerno će ignorirati žene

Žao nam je, mizoginija može postati i digitalna. Iako danas radimo na daljinu šefova mržnja i dalje je prisutna? Jesi li ikad prisustvovala Zoom sastanaku sa svojim šefom, no on je radio sve osim obraćao pažnju na tebe i tvoje izlaganje? Ali, čim su se tvoji muški kolege pridružili pozivu, on je naravno usmjeravao potpunu pozornost na sastanak. Nadređeni s mizoginim osobinama ima velikih poteškoća s posvećivanjem pažnje, osim ako ne govori muškarac. Stoga, pažljivo obrati pozornost na ove znakove i zapitaj se je li tvoja radna situacija prava za tebe i tvoj napredak.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.