Native sadržaj 19. prosinca 2023.

Stručnjakinje otkrivaju kako nam priroda pomaže i kako se ponovno povezati s njom

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Veza čovjeka s prirodom je neraskidiva, no industrijalizacija, globalizacija, digitalizacija i urbanizacija uvelike su utjecale na taj odnos. Odmaknuli smo se od nje i zbog toga osjećamo posljedice, a samim time je i naš odnos prema očuvanju okoliša narušen. Pravo je vrijeme da se vratimo korijenima i obnovimo svoj kontakt s prirodom.

Kroz cijelu povijest čovječanstva, ljudi su živjeli uz prirodu i sa prirodom. Tek posljednjih 150 godina odlazimo u urbane sredine, radimo bez pauze u prirodi, zatvaramo se u domove i bježimo od naših izvornih navika, kontakta sa prirodom. Priroda je s nama oduvijek i sam boravak u šumi, parku ili uz more poboljšava naše raspoloženje i pozitivno utječe na nas. Kako se onda ponovo povezati sa prirodom? Kako ponovo steći naviku da jednom tjedno odemo u šumu, na planinu ili bar u park-šumu?

Kako bismo pronašli odgovore na takva pitanja i saznali kakve pozitivne učinke ima boravak u prirodi na naše zdravlje, u sklopu projekta “Povratak prirodi” u suradnji s Podravkom, razgovarali smo s vrhunskim stručnjakinjama, doktoricom psihologije Marom Šimunović i magistrom fitomedicine i fitoterapeutkinjom Sandrom Rok

Kako nam priroda može pomoći stvoriti ravnotežu u životu te možemo li se ponovno povezati s njom ako smo izgubili tu važnu vezu, pogledajte u podcastu:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.