Native sadržaj 01. kolovoza 2023.

"Kako sam supruzi pomogao poboljšati krvnu sliku i podići razinu željeza u krvi"

Foto: shutterstock Anemija globalno pogađa više od dvije milijarde ljudi

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U potrazi za boljim zdravljem svoje supruge Mirjane, Sven Brolich još je 2008. godine posadio prve nasade aronije, a danas su njihovi proizvodi od ovog prirodnog 'lijeka - matični sok, čaj, prah, džem, pekmez i aceto balsamico – iznimno traženi

Često se dogodi da nas briga za vlastito zdravlje, ili zdravlje naših najmilijih, ponuka da 'rješenje' ili spas potražimo u prirodi i njezinim namirnicama koje imaju zdravstvene benefite. Takva je priča i obitelji Svena Brolicha, vlasnika OPG Brolich, jednog od najpoznatijih hrvatskih proizvođača aronije.

Naime, kada je Svenova supruga Mirjana, nakon liječničkih pregleda, otkrila kako joj je krvna slika jako loša, obitelj je istražujući prirodne dodatke prehrani prepoznala aroniju kao jednu od najboljih 'zaštitnica krvi'.

 | Author:

Ekološki uzgojeno bobičasto voće

Naime, ova čudesna biljka ne samo da poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, nego i čisti krv te jača elastičnost krvnih žila. Uz to, od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente - C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom. S obzirom na to da nema prirodnih neprijatelja pri uzgoju je ne treba prskati pa s razlogom nosi naziv ekološki uzgojenog bobičastog voća. Plodovi aronije, uz sve to, mogu se koristiti za proizvodnju džemova i marmelada, konzumirati i u obliku soka, čaja i kompota, a bobice aronije mogu se i osušiti kako bi se koristile tijekom cijele godine.

 | Author:

"Sve to inspiriralo nas je da još 2008. godine počnemo uzgajati aroniju na obroncima Bilogore u Malom Trojstvu. S nadom da će baš bobice aronije pomoći podignuti razinu željeza u krvi supruge Mirjane, posadili smo desetak sadnica. Iste godine one su dale i prve plodove, a nakon analize krvi liječnica moje supruge je s nevjericom gledala u nalaz s vidljivo drastičnim poboljšanjem krvne slike. S takvim uvjerenjem u blagodati tog bobičastog voća krenuli smo u ozbiljan ekološki plantažni uzgoj“, objašnjava nam Sven Brolich.

U to vrijeme i Sven i njegova supruga imali su stalan posao u Zagrebu i nisu razmišljali da će morati dati otkaz kako bi se u potpunosti posvetili plantaži. Uglavnom su jutra započinjali uz kavu i planove što sve trebaju obaviti, pa iako je plantaža zahtijevala puno teškog fizičkog rada, istodobno su shvaćali koliko ih posao s biljkama i suživot s prirodom zapravo relaksiraju.

 | Author:

Cijela je obitelj uključena u posao

"Danas se naš nasad aronije proteže na 11 ha na kojima imamo posađeno 18.000 sadnica. Berbu smo u počecima obavljali uz pomoć rodbine i prijatelja, ali ubrzo se ukazala potreba za nabavkom stroja koji bere aroniju. Uvezli smo ga iz Poljske i s njime uspijemo obaviti berbu za dva dana pa nam ostaje vremena za uslužno branje i pomoć drugim uzgajivačima aronije“, objašnjava naš sugovornik.

 | Author:

Nositelj  OPG-a Brolich danas je Svenov mlađi sin Luka Brolich, uz veliku pomoć brata Nikole, ali unutar obiteljskog gospodarstva aktivna je cijela obitelj. I svi žele pomoći, od baka, djeda, sestara do snahe i male unučice Lene koja je postala 'stručnjak' u berbi aronije – nije bitno jesu li bobice zrele, Leni je samo važno da nijedna bobica ne ostane neobrana!

"Naš matični sok radimo isključivo od svježih, ekološki uzgojenih aronija, bez dodanog šećera, vode i konzervansa, već je samo sok dobiven cijeđenjem bobica aronije. Dokazano je da je sok aronije izvrstan i  za podizanje željeza u krvi, a preporučuje se i dijabetičarima te osobama kojima treba podignuti razinu imuniteta. Uz sok u ponudi imamo aronija čaj, prah, džem, pekmez i novi proizvod - aceto balsamico od aronije, koji se odlikuje slatkasto kiselkastim okusima pa salatama daje poseban okus. Prepoznali su ga i vrhunski kuhari koji ga upotrebljavaju za glaziranje jela i dekoracije tanjura. Zanimljiv je komentar jedne mame koja kaže da njeno dijete nije željelo jesti salatu, ali od kada upotrebljava naš ocat situacija se skroz promijenila“, s ponosom nam priča vlasnik OPG-a Brolich.

 | Author:

Od matičnog soka aronije do uzgoja i drugih vrsta voća i bilja

Paralelno s uzgojem aronije na plantažama OPG-a Brolich uzgaja se i američka borovnica, drijenak i lješnjak. U sklopu OPG-a posjeduju i rasadnik u kojem uzgajaju sadnice bobičastog voća i ukrasnog bilja - lovor višnje, fotinije, sadnica prekrasnog drveta Albicije i drugih.

 | Author:

"Svjesni smo izazova koji nosi poljoprivreda jer je to tvornica na otvorenom. Na naš urod utječu mnogi klimatski faktori, pa iz tog razloga svake godine osiguravamo naše nasade. Izazov je i tržište, ali trudimo se postojanom kvalitetom naših proizvoda biti stalno prepoznatljivi. Izuzetno nam je bitan dizajn i kvaliteta ambalaže u koju pakiramo naše proizvode, jer je ona taj prvi dojam koji ostavljate prema kupcu“, objašnjava naš sugovornik i dodaje kako se njihovi proizvodi mogu kupiti u lancima trgovina zdrave hrane, poput Tvornice zdrave hrane d.o.o.

 | Author:

Uskoro i kušaonica proizvoda OPG Brolich

Svakom je proizvođaču drago kada uspije sav trud materijalno naplatiti, ali još je ljepše kad ih kupci povratno kontaktiraju s riječima punim hvale za njihove proizvode, baš kako to doživljavaju i u OPG-u Brolich. Takve reakcije kupaca dokaz su im da su uzgojili i proizveli nešto kvalitetno te daje poticaj da stalno napreduju.

 | Author:

A kako je Bilogora prekrasan pitomi kraj, prepun brežuljaka i mjesta s kojih se pruža prekrasan pogled, tako i obitelj Brolich na jednom od njih upravo završava gradnju objekta u kojem će otvoriti kušaonica njihovih proizvoda. Kako su dio Bilogorskog turističkog puta, u planu im je organizirano dovoditi turiste koji bi uživali u blagodatima prirode koja ih okružuje te u degustaciji njihovih proizvoda. Veliku podršku pruža im i općina Veliko Trojstvo, koja im je osigurala priključak struje do objekta.

Uz najkonkurentniju fiskalnu uslugu, A1 nudi svojim poslovnim korisnicima povezivost na sigurnoj i povezanoj fiksnoj i mobilnoj mreži. Korisnici se oslanjaju na pouzdanu i sigurnu A1 fiksnu mrežu, koja je također najveća u Hrvatskoj. Mobilna usluga nudi neograničene razgovore u svim tarifama, neograničen internet, Officebox,  5G ili 4G+ mobilni Internet, 600 GB po maksimalno dostupnoj brzini i u Officebox Ideal – A1 Net Protect. Ako korisnik ima aktiviran A1 Net Protect, on štiti korisnički mobitel i ostale uređaje (laptop, stolno računalo) od mrežne krađe identiteta, zlonamjernog softwarea, zlonamjernih web adresa dok su na A1 mobilnoj ili fiksnoj mreži.

  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.