Antibiotska rezistencija jedan je od najopasnijih izazova današnjice koja prijeti učinkovitosti liječenja bakterijskih infekcija i ugrožava javno zdravlje na globalnoj razini. Unatoč važnosti antibiotika u modernoj medicini, njihova nepravilna primjena stvara problem koji spriječiti možemo i sami.
Antibiotska rezistencija danas je globalni javnozdravstveni problem koji ugrožava uspjeh liječenja brojnih bakterijskih infekcija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je među vodećim prijetnjama javnom zdravlju, ekonomiji i sigurnosti hrane jer već sada uzrokuje milijune infekcija i desetke tisuća smrtnih slučajeva godišnje diljem svijeta. Iako ste možda čuli za ovaj problem, znate li zašto zaista nastaje te da svatko od nas može sudjelovati u sprječavanju pogoršanja ovog problema?
Što je antibiotska rezistencija i zašto je zabrinjavajuća?
Antibiotska rezistencija nastaje kada bakterije razviju sposobnost preživljavanja i razmnožavanja unatoč primjeni antibiotika koji su dizajnirani da ih unište. Do toga najprije dolazi zbog nepravilne uporabe antibiotika odnosno neodgovarajućeg propisivanja lijekova od strane liječnika za infekcije koje nisu bakterijske, kao što su virusne prehlade i gripe. Također dolaze i kao greška nas kao pacijenata tako što prekidamo terapiju odnosno prestajemo uzimati antibiotike kada osjetimo poboljšanje, ostavljajući zaostalim bakterijama priliku za prilagodbu i razvoj otpornosti. Također je problem prekomjerna uporaba antibiotika u poljoprivredi.
Posljedice antibiotske rezistencije uključuju produljenje trajanja bolesti, povećanje smrtnosti, neuspjeh standardnih tretmana i potrebu za skupljim i toksičnijim lijekovima.
Zašto je primjena antibiotika izazovna?
Nuspojave, osobito probavne smetnje poput proljeva, grčeva i mučnine, jedan su od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti ne završe propisanu terapiju. Takve smetnje nastaju jer antibiotici uništavaju i korisne bakterije u crijevima, narušavajući prirodni mikrobiom crijeva. Studije pokazuju da čak 25 % ljudi koji uzimaju antibiotike doživi neku vrstu probavnih tegoba.
Kako spriječiti razvoj antibiotske rezistencije?
Na problem prekomjernog korištenja antibiotika u industriji proizvodnje mesa ne možemo utjecati, ali kao krajnji korisnici antibiotika možemo poduzeti preventivne korake.
1. Odgovorna primjena antibiotika - Antibiotici se smiju uzimati samo uz liječnički recept, i to za bakterijske infekcije. Potrebno je dovršiti cijelu terapiju, čak i ako simptomi nestanu prije kraja liječenja.
2. Kombinacija antibiotika i probiotika - Dodavanje probiotika antibiotskoj kuri može smanjiti nuspojave, olakšati pridržavanje terapije i zaštititi crijevnu mikrofloru.
3. Edukacija o otpornosti - Zdravstveni radnici i pacijenti trebaju biti informirani o rizicima prekomjerne uporabe antibiotika.
Probiotici kao rješenje
Dodavanje probiotika u terapiju antibioticima može smanjiti nuspojave i olakšati liječenje te tako osigurati da je doza antibiotika popijena do kraja. Probiotički kvasac Saccharomyces boulardii dokazano pomaže u očuvanju crijevne mikroflore i sprječava proljev povezan s primjenom antibiotika. Istraživanja su pokazala da ovaj soj probiotika smanjuje rizik od proljeva za čak 60 %, osiguravajući pacijentima bolju kvalitetu života tijekom terapije.
Bulardi® linija dodataka prehrani sadrži kvasac Saccharomyces boulardii, koji se može koristiti istovremeno uz antibiotike, a sprječava nastanak proljeva izazvanih antibioticima. Liniju čine Bulardi® za odrasle s najmanje 5 milijardi živih stanica, Bulardi® 500 s vitaminom D te najmanje 10 milijardi živih stanica i 1000 IU vitamina D, Bulardi® Junior uz dodatak cinka koji je namijenjen korištenju kod djece od 2 mjeseca života i Bulardi® Junior s cinkom u vrećicama, namijenjen djeci od najranije dobi.
Kako bi proizvodi Bulardi® linije bili što učinkovitiji, proizvodi imaju garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe, naznačeno na samoj kutiji. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka i garantira učinkovitost, a dolazi iz Probiotic Excellence Centra, Abela Pharme.