Menopauza je prirodna faza životnog ciklusa svake žene u kojoj prehrana i stil života svakako mogu utjecati na ublažavanje neugodnih simptoma koje donose hormonalne promjene. Riješi kviz i saznaj koliko znaš o prehrani u menopauzi i provjeri činiš li sve kako bi osigurala ono najbolje za sebe u svojim zlatnim godinama
Riješi kviz i doznaj koliko znaš o prehrani koja je dobra za menopauzu.
Olakšaj simptome menopauze
U menopauzi raste ukupna koncentracija kolesterola i LDL kolesterola dok se razina HDL kolesterola smanjuje. Posljedično, raste rizik od bolesti srca i krvnih žila. Budući da je menstruacija izostala, potrebe za željezom se smanjuju s 18 mg/dan na 8 mg/dan. 100 g govedine osigurava oko 4 mg željeza.
Fitoestrogeni su biljne kemikalije koje imaju vrlo sličnu strukturu ženskim spolnim hormonima, estrogenima. Uneseni putem biljne hrane ili dodataka prehrani, fitoestrogeni mogu djelovati kao slabi estrogeni. Soja i proizvodi od soje predstavljaju najbogatiji izvor fitoestrogena izoflavona za kojeg je dokumentirano da ima brojna blagotvorna djelovanja na zdravlje. Istraživanja pokazuju da specifični oblici izoflavona iz soje potpomažu regulaciju hormonalne ravnoteže u žena. Osim što olakšava neke od simptoma menopauze, soja može biti učinkovita i u prevenciji osteoporoze. Epidemiološki dokazi ukazuju na manju učestalost osteoporoze u populacijama koje konzumiraju velike količine soje.
Dovoljan unos kalcija
Gubitak koštane mase veže se uz godine. Također, zbog pada razine estrogena žene u menopauzi brže gube koštanu masu. Nakon prve godine menopauze, žene gube od 3 do 5 posto koštane mase godišnje, a nakon 65 godine života dolazi do gubitka od 1 posto. Adekvatan unos kalcija i vitamina D te redovita tjelovježba pomažu smanjiti gubitak koštanog tkiva i smanjuju rizik od osteoporoze i fraktura.
Prema iskustvima nekih žena začinjena hrana potiče valunge. Ženama u menopauzi se preporučuje unositi plavu ribu zbog sadržaja omega – 3 masnih kiselina za koje se pokazalo da osim što smanjuju opasnost od bolesti srca, pomažu pri reguliranju hormonskih razina. Cjelovite žitarice su vrijedna namirnica jer sadrže kompleksne ugljikohidrate koji zadržavaju dulji osjećaj sitosti, a sadrže i vitamine B skupine te vitamin E koji su izrazito bitni u doba menopauze. Vitamin E štiti od oksidacije LDL kolesterola i time snizuje rizik od bolesti srca. Niska razina vitamina B6 je primijećena kod žena koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju. Vitamin B6 zajedno s folnom kiselinom i vitaminom B12 smanjuju razinu homocisteina u krvi, aminokiseline koja se povezuje s povećanim rizikom od bolesti srca.
Riješi kviz i doznaj koliko znaš o prehrani koja je dobra za menopauzu.
Otkrij inovaciju iz Laboratorija Vichy koja ženama u menopauzi vraća blistav sjaj i preoblikuje konture lica, doznaj više.