Ljepota i relax Prirodno lijepa 07. rujna 2016.

Znanstvenici napravili čokoladu koja "pegla" bore i ima samo 38 kcal

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi imala lijepu, njegovanu i zategnutu kožu, više je ne trebaš samo tretirati kremama izvana, već je možeš pomladiti i iznutra. Britanski znanstvenici napravili su čokoladu protiv starenja, koja čak može i “ispeglati” bore.

Koža mlađa i do 10 godina?

Ovaj slatkiš poboljšava cirkulaciju i tako usporava nastanak bora. Istraživanja su pokazala da svakodnevni unos do 10 grama ove čokolade mijenja strukturu u raznim slojevima kože toliko da se postiže efekt pomlađivanja za 10 godina. Čokoladu, koju su nazvali estechoc, napravili su stručnjaci Sveučilišta Cambridge. Oni tvrde da samo jedna kockica od oko 7,5 grama sadrži toliko antioksidanasa koliko i file lososa s Aljaske. Sadrži isto toliko polifenola, koji učinkovito pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, koliko ima u 100 grama crne čokolade. Ispitivanja su trajala četiri tjedna, a sudionici su svakoga dana morali pojesti jednu kockicu estechoca. Dokazano je da im je čokolada koja sadrži nešto više kakaa poboljšala cirkulaciju i djelovala preventivno na proces nastanka bora.

Fascinantni eksperimentalni rezultati, ali potrebno je još istraživanja

“Klinička testiranja pokazala su da se upalni proces u koži smanjio, a tkivo obnovilo”, rekao je jedan od sudionika ovog istraživanja, dr Ivan Petaev. “Sudjelovali su 50-godišnjaci i 60-godišnjaci, a uvidom u kožne biomarkere utvrdili smo da im je koža nakon istraživanja vraćena na razinu kao kada su imali 20 ili 30 godina. Poboljšali smo fiziologiju kože, i istovremeno usporili starenje”.

Ipak, neki liječnici su po pitanju ovog proizvoda veliki skeptici. “Sigurno je da čokolada sadrži neke supstancije koje mogu uspješno pomoći u borbi protiv bolesti i starenja, ali ne smijemo zaboraviti da konzumacija velike količine čokolade može dovesti do povećanja broja unesenih kalorija, a samim time i do debljine”, upozoravaju liječnici Sveučilišta u Glasgowu. “Zbog toga bi istraživači morali svoje tvrdnje potkrijepiti dodatnim dokazima, koji će dati odgovore na još brojna pitanja i nedoumice”, naveli su.

U kutiji količina za tri tjedna

Kocka čokolade, inače, sadrži samo 38 kalorija, i zbog toga ju mogu jest i dijabetičari. Prodaje se u luksuznom pakiranju, svaka kockica je posebno upakirana, a u kutiji se nalazi količina za tri tjedna. 

Gimnastikom lica "otjeraj" bore.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.