Ljepota i relax 23. studenoga 2009.

Vodič kroz lasersku epilaciju

Laser-Zk
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Laserska epilacija trajno uklanja neželjene dlake s lica i tijela, najbolji učinak postiže kod klijenata s tamnim i čvrstim dlakama, a tijekom tretmana se ne smije izlagati suncu i koristiti kreme za samotamnjenje, otkriva dr. Augustin Bralić iz Laser Centra Doctor u Zagrebu

Laserska epilacija je uz elektro epilaciju jedini način da se trajno riješiš neželjenih dlačica s lica i tijela, a osim toga je trenutno i najučinkovitija metoda. Zašto je upravo jesen idealno vrijeme za početak tretmana laserskog uklanjanja dlačica, objasnio je dr. Augustin Bralić iz Centra za primjenu lasera u estetskoj medicini, Laser Centar Doctor u Zagrebu.

Činjenice o laserskoj epilaciji:

  • epilaciju laserom kao svjetlosnom tehnikom, idealno je započeti u jesen jer je koža najsvjetlija, dlake najtamnije, a UV zrake najslabije izražene
  • nakon epilacije laserom dlake potpuno nestaju ili ih je u svakom slučaju manje, slabije su i sporije rastu
  • nakon laserske epilacije dlake ne urastaju pod kožu što znači da na licu i tijelu ne ostaju neugodne tamne izbočine

'Za lasersku epilaciju koristi se laser koji stvara svjetlost određene valne duljine. Tu valnu duljinu apsorbira pigment koji se nalazi u dlaci, melanin, dok je ostale strukture u tkivu ne apsorbiraju', objašnjava dr. Bralić.

'Najbolji učinak postiže se kod osoba čija je koža svijetla, a dlake tamne i čvrste, jer je veća razlika između dlake i okolnog tkiva pa laserska zraka pogađa direktno dlaku i uništava je'.

'Dlaka se uništava zagrijavanjem, što dovodi i do uništenja stanica koje proizvode dlaku, a prisutne su u okolici dlake tijekom faze rasta. Budući da su dlake u različitim fazama razvoja, tretman se treba ponoviti nekoliko puta, kako bi se pogodile sve dlake dok su u fazi rasta', dodaje dr. Bralić.

Više info saznaj na: www.laser-centar-doctor.com

Broj dolazaka

Broj dolazaka koji su potrebni da bi došlo do potpunog uništenja dlačica je individualan i ovisi o dijelu tijela koji se tretira.

Dr. Bralić je istaknuo da je za uklanjanje dlačica s nausnice u prosjeku potrebno pet do šest tretmana, te dodao da je pri tom vrlo bitno poštovati vremenske razmake između tretmana.

'Tretmani se načelno provode u razmacima od mjesec do mjesec i pol dana. To znači da je za uništenje dlačica potrebno oko 6 mjeseci i upravo zato je sad idealno vrijeme za početak laserskog tretmana'.

'Laserom se mogu tretirati svi dijelovi tijela osim dijela oko očiju', objasnio je.

Pravila tijekom tretmana

Prije laserske epilacije osoba treba biti upoznata s pravilima kojih se treba pridržavati kako bi se postigao maksimalni učinak.

Dr. Bralić je istaknuo da se tretirana osoba nikako ne bi smjela izlagati suncu niti ići na solarij nekoliko tjedana prije i poslije tretmana.

U tom razdoblju ne bi smjela koristiti ni kreme za samotamnjenje, a između tretmana dlake se ne smiju čupati nego samo brijati.

Objasnio je i u kojim se slučajevima ne koristi laserska epilacija.

'U širem smislu ne postoje štetni utjecaji lasera na zdravlje, ali postoje situacije u kojima se ne koristi'.

To se prvenstveno odnosi na trudnice, ali samo zato jer se laser na njima nije testirao, iako zbog principa na koji laser funkcionira ne bi trebalo biti štetnih učinaka.

'Laserska epilacija ne koristi se ni kod osoba koje uzimaju lijekove koji pojačavaju osjetljivost kože na svijetlost poput Roaccutene tableta protiv akni, jer bi svjetlosna reakcija u koži bila nekontrolirana', objasnio je dr. Bralić.

Nježno peckanje

Dr. Bralić je objasnio da mnogi ljudi imaju pogrešno uvjerenje da je laserska epilacija potpuno bezbolna.

'Bol koja nastaje prilikom tretmana laserom nastaje od topline koja oštećuje dlaku', objasnio je.

Ukoliko na tretiranom dijelu tijela ima puno dlaka one se jako ugriju, a receptori na koži registriraju toplinu. Pojedini pacijenti taj podražaj opisuju kao toplinu, a neki kao čupkanje ili peckanje.

U normalnim uvjetima ta bol je manja nego prilikom čupanja dlačica ili elektroepilacije, ali kad bi tretman bio nestručno napravljen bol mi mogla biti i vrlo jaka.

'Radi toga je potrebno da lasersku epilaciju izvodi liječnik, koji može optimalno dozirati snagu tretmana. Osjećaj bolnosti ovisi i na kojem se djelu tijela izvodi tretman', objasnio je dr. Bralić.

Iskustva klijentica

Đurđica Zubatović iz Križa, godinama se mučila s dlakama na bradi i iznad gornje usne.

'Tražila sam liječnika koji bi mi uklonio višak dlačica na bradi i nausnici. Preko interneta sam pronašla dr. Bralića koji mi se učinio kao najbolji izbor, objašnjava.

'Bila sam na pet tretmana, nakon kojih sam se riješila svog dugogodišnjeg problema i jako sam zadovoljna postignutim rezultatom', objasnila je.

Diana Mudrinić, dvadesetjednogodišnja studentica iz Zagreba kao i Đurđica ima problema s dlakama na bradi. Do sada je napravila više tretmana u drugim centrima u gradu ali sa slabim ili nikakvim rezultatima.

Trenutno dolazi na tretmane kod dr. Augustina Bralića.

'Do sada sam kod dr. Bralića napravila samo dva tretmana i već vidim rezultate, dlake su manje vidljive i nema ih tako puno kao prije', objasnila je Diana Mudrinić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.