Ljepota i relax 06. ožujka 2015.

Ženska meditacija za maternicu

Maternica
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Blagoslov maternice je meditacija namijenjena ženama, a omogućuje im da se bolje povežu s prirodnim ciklusima kojima su uvjetovane i tako povećaju svoju kreativnu snagu. Posebnost ove meditacije je što se ona događa na globalnom nivou, odnosno možeš joj se priključiti putem interneta pet puta godišnje u dane punog mjeseca. U Blagoslovu maternice sudjeluje 88 tisuća žena iz 130 zemalja

Blagoslov maternice osmislila je britanska spisateljica i ilustratorica, Miranda Gray, autorica knjige "Crveni mjesec" objavljene u Hrvatskoj 2010. godine u izdanju Planetopije. U knjizi  se osvrnula kako se stoljećima na menstrualni ciklus gledalo kao na nešto prljavo i grešno te upozorila da i u suvremenom svijetu neki smatraju da on žene čini emotivno nestabilnim pa stoga i manje pouzdanim u poslu. Osmislila je niz praktičnih vježbi temeljenih na narodnim predajama, duhovnim praksama i osobnim uvidima s ciljem da žene lakše prihvate svoju cikličnu prirodu te da se povežu s fazama menstrualnog ciklusa što bi im u konačnici trebalo omogućiti duboko povezivanje sa samim sobom kao i da otvoreno iskazuju svoju mudrost i nadahnuće.

Pokret od 88 tisuća žena

Miranda Gray je 2012. godine pokrenula Worldwide Womb Blessing zajednicu (globalnu zajednicu blagoslova maternice) u koji je trenutno uključeno 88 tisuća žena iz 130 zemalja svijeta, a taj broj i dalje raste. U lipnju Miranda Gray dolazi u Fužine održati radionicu "Blagoslov maternice" koju organizira Anja Grubiša, shiatsu praktičarka iz Rijeke. Anja je objasnila zašto je postala sudionicom pokreta BM: "Radim kao shiatsu praktičarka i kroz rad sa ženama veliku sam pažnju poklanjala prirodnoj podršci, vraćanju i održavanju ravnoteže zdravog menstrualnog ciklusa kao pretpostavke cjelovitog i skladnog funkcioniranja žene u svakodnevnom životu. Nažalost, za mnoge žene današnji je način života vrlo stresan na mnogo razina što se odražava kroz različite poremećaje i simptome PMS-a, od onih 'uobičajenih' do ponekad vrlo ozbiljnih. Pri tome žene same najčešće nisu ni svjesne da se u dinamici i promjenjivosti naše ženske prirode koja se ogleda kroz naš menstrualni ciklus, krije velika moć i potencijal ponovnog uspostavljanja i poštivanja uravnoteženog ritma koji je potpuno prirodan, kao što su to i ritmovi koje opažamo oko nas u prirodi - redovita, ciklična izmjena godišnjih doba ili recimo Mjesečevih mijena."

Vođena takvim promišljanjem, ali i vlastitom potrebom, prije četiri godine Anja Grubiša je organizirala ženska druženja koja su se održavala jednom mjesečno. "Vrijeme i mjesto rezervirano za ta ženska okupljanja nazvala sam 'Koliba za žene' po uzoru na pojmove Women Lodge ili Moon Lodge (ženska ili mjesečeva koliba)  koje sam pronalazila u literaturi i na internetu. Kada je krajem te iste 2010. godine izašla knjiga 'Crveni mjesec' - razumijevanje i vraćanje kreativne, seksualne i duhovne moći žene tijekom menstrualnog ciklusa odmah sam znala da je to knjiga koja se predivno uklopila u sve što sam i sama nastojala njegovati i što bolje razumjeti, u osobnom iskustvu kao i u radu s drugim ženama. Prilikom promocije knjige, u Zagrebu je gostovala Miranda Gray koja je tada održala i svoju prvu istoimenu radionicu u Hrvatskoj. Prisustvovala sam radionici koja me se dojmila, kao i Miranda koju sam tada upoznala i osobno i uspostavila suradnju s njom. Vrlo brzo BM se prirodno uklopio u mjesečna okupljanja i program Kolibe za žene i tako postao njezin važan dio koji volimo i njegujemo", objasnila je Anja Grubiša.

Globalno usklađivanje i primanje blagoslova

Blagoslov maternice se organizira pet puta tijekom godine u dane punog mjeseca u veljači, svibnju, kolovozu, listopadu i prosincu kada Miranda Gray kanalizira iscjeljujuću energiju Blagoslova maternice svim ženama koje se pridružuju i sudjeluju u meditaciji i primanju Blagoslova. "Globalni Blagoslov maternice je energetska tehnika iscjeljivanja na daljinu, kako na emocionalnoj i mentalnoj, tako i na tjelesnoj razini. Potreba za iscjeljivanjem naše ženske duše prisutna je danas kod mnogo žena, a ono što je važno i moćno jest da iscjeljivanjem na osobnoj razini zapravo radimo na mijenjanju kolektivnih obrazaca, kolektivne vibracije i svijesti. Kao kod svakog snažnog energetskog rada ili iscjeljivanja, tako i ovdje prolazimo proces 'čišćenja' pri čemu otpuštamo stare obrasce i energije koje nam više nisu potrebne. Svaka žena ima svoju razinu/dubinu doživljaja te svoj individualni proces, a ponekad se proces čišćenja odvija, a da toga nismo ni svjesni. Na sam dan Blagoslova maternice uvijek je dobro piti više vode jer energetski rad može imati detoksikacijski učinak na fizičko tijelo, a voda pomaže da se isperu svi toksini", objasnila je Anja Grubiša.

Za sudjelovanje u globalnom Blagoslovu maternice (BM) za koji su godišnji termini unaprijed poznati, potrebno se registrirati na službenoj stranici. Sudjelovanje je besplatno, a sam postupak registracije je vrlo jednostavan - treba upisati svoje ime i prezime i e-mail adresu te odabrati vrijeme pridruživanja između četiri ponuđena termina tijekom dana. Nakon toga e-mailom stiže potvrda o registraciji i tekstovi s jednostavnim uputama i meditacijom na odabranom jeziku (može se birati između nekoliko jezika među kojima je i hrvatski). Već sada su otvorene prijave za sljedeće globalno usklađivanje Blagoslovom maternice 4. svibnja.

Postupak meditacije

Anja Grubiša je rekla da se sama meditacija može prakticirati i češće, a ne samo u dane globalnog usklađivanja i objasnila postupak:

  • Napravi ugođaj za meditaciju tako da ukrasiš prostor sa cvijećem, svijećama i drugim predmetima koji su ti dragi.
  • Pripremi dvije lijepe zdjelice koje će simbolizirati maternicu, zato je važno odabrati posude koje su ti posebno lijepe i magične.
  • U jednu od njih stavi lučicu čija svjetlost simbolizira svjetlost Blagoslova, a u drugu vodu kao simbol života.
  • Uz neku lijepu opuštajuću glazbu prati tekst meditacije i u tih dvadesetak minuta koliko traje meditacija prepusti se i otvori primanju.

"Posebno je lijepo povezati se s drugim ženama iz obitelji ili s prijateljicama, ili se pridružiti nekoj organiziranoj grupi pa zajednički urediti prostor i uz vođenu meditaciju primati blagoslov u grupi. Za neke žene je doživljaj u tom slučaju još intenzivniji i ljepši, dok nekima više odgovara sudjelovati samostalno. Zanimljivo je da, iako je blagoslov kao iscjeljivanje usmjeren ženama, u samoj meditaciji mogu po želji sudjelovati i muškarci koji svojim prisustvom žele podržati svoje partnerice i žene iz obiteljskog, odnosno prijateljskog kruga", objasnila je Anja Grubiša koja  u lipnju priprema programu obuke za pružanje individualnih Blagoslova maternice i tretmana iscjeljivanja. Sve žene koje prođu ovu obuku i prime inicijaciju Mirande Gray postaju certificirane Moon Mothers - Mjesečeve majke koje dalje mogu primjenjivati tehniku Blagoslova maternice kao dio svog terapeutskog rada ili kao dio osobnog duhovnog puta."  Više o radionici potraži ovdje.

Pročitaj kako pravilnim disanjem možeš izmasirati unutarnje organe.

Pročitaj dio iz knjige ''Crveni mjesec''.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.