Zdravlje 23. listopada 2021.

Uz ovih pet vitamina tvoja kosa će biti čvrsta i gusta i brže će rasti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da si nedavno bila na šišanju i nisi baš zadovoljna rezultatom ili jednostavno spadaš u onu grupu žena kojima kosa naraste do određene duljine i čini se da ne želi ni milimetra naprijed, pomoć možeš potražiti u prirodi. Uravnotežena prehrana bogata vitaminima preduvjet je za zdravu i lijepu kosu.

Vitamin D

Vitamin D stimulira folikule vlasi i tako potiče rast kose. Kontrolira razine pojedinih minerala u organizmu, poput cinka. Ako dođe do disbalansa, možeš osjetiti svrab vlasišta, a kosa može postati tanja i beživotna.

Namirnice uz koje ćeš stati na kraj aknama

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Osim izlaganjem suncu, vitamin D možeš unijeti u organizam putem lososa, žitarica i gljiva.

Vitamin A

Vitamin A održava vlažnost vlasišta, sprječava isušivanje kose, kontrolira stvaranje prhuti i drži pod kontrolom retinoičnu kiselinu, čije veće količine dovode do ispadanja kose.

Na što upućuju problemi s kosom?

Ovaj bogati antioksidans možeš pronaći u jajima, jetrici, špinatu, mrkvi, mangu i brojnim drugim namirnicama. Ipak, nemoj pretjerivati s unosom ovog vitamina jer u većim količinama može sprječavati rast kose.

Vitamin C

Vitamin C pomaže u izgradnji kolagena i razgradnji željeza, koje je ključno za rast duge i snažne kose. Dobar je i za zdravlje kože i noktiju te općenito esencijalan u tijelu jer sudjeluje u prenošenju kisika.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Potrebe za ovim vitaminom zadovoljit ćeš agrumima, špinatom, brokulom, kiselim kupusom i paprikama.

Vitamin E

Vitamin E stimulira širenje kapilara i poboljšava prokrvljenost čitavog organizma, pa tako i vlasišta. To je, naravno, preduvjet za lijepu i zdravu kosu. Pronaći češ ga u brojnim proizvodima za kosu jer kosi daje sjaj i punoću.

Kako odabrati ulje za kožu?

Unos hranom ćeš osigurati ako konzumiraš bademe, kivi, papaju, sjemenke suncokreta, kelj i špinat. Kao i kod vitamina A, prevelika količina može imati štetne posljedice na organizam. Konkretno, pretjeranim unosom možeš razrijediti krv.

Vitamin H

Poznatiji i kao biotin, vitamin B7 ili koenzim R, ovaj vitamin jača kosu i nokte, a njegov nedostatak je direktno povezan s alopecijom (gubitkom kose). Kao i vitamin E, čest je sastojak kozmetičkih proizvoda.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U prirodi se može pronaći u avokadu, jajima, orašastim plodovima i mahunama.

Nedostatak niacina vodi do depresije

Možda te zanima... Što je vitamin B12 i zašto ga naše tijelo treba? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.