Listovi bršljana su kožasti, sjajni, vrlo raznolika oblika; na necvatućim ograncima trokrpasti do peterokrpasti, na cvatućim ograncima nerazdijeljeni, ovalni do rombični, tupi ili šiljasti.
Za upotrebu se mogu brati tijekom cijele godine no najkvalitetniji su oni ubrani u svibnju ili lipnju, sa dna biljke. Plod je crna boba promjera 8 do 20 mm koja zri u proljeće. S njima je potrebno biti oprezan jer kod manje djece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u trbuhu i povraćanja.
Kupka i ulje uklonit će naslage celulita
Uljni macerat od bršljana lako je pripremiti - dovoljno je potopiti suhi list bršljana u hladno prešano ulje poput badema, marelice, suncokreta ili masline, ostaviti mjesec dana i procijediti. Ovo ulje koristi se protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem, a dobro ga je kombinirati s kupkama.
- Tinktura u octu - Sitno nareži bršljanovo lišće i njime napuni staklenku. Do vrha nalij jabučnog octa i ostavi da stoji na toplom mjestu tjedan dana. Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti - oboljelo mjesto treba mazati tinkturom 10 dana.
- Vinski uvarak - Sitno nareži 50 g svježih listova i stavi u litru crnog vina. Lagano kuhaj da se količina tekućine upola smanji, procijedi, ohladi i dodaj još 500 ml kuhanog vina. Po jedna čaša pije se 8-10 dana prije doručka kao lijek protiv žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca.
- Protiv kurjih očiju - Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana treba svaku večer staviti na kurje oko, dobro omotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon 7-10 dana kurje oko će omekšati tako da će ga biti lako ukloniti.
- Kupka od bršljana - Prelij 40 g listova litrom kipuće vode, ostavi da stoji 15 minuta, ocijedi i izlij u kadu punu vode. Ova kupka pomaže protiv gljivičnih oboljenja kože te za ublažavanje simptoma reumatskih bolesti.
- Protiv uboda kukaca - Kod uboda ose ili pčele bol možemo ublažiti tinkturom bršljana, a ako je nemamo možemo posegnuti za svježim sokom od zgnječenih listova bršljana. List bršljana može se samljeti u stroju za meso, močiti u alkoholu sat-dva, protisnuti kroz gazu i upotrijebiti.